Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Publicerad 2020-08-11

Tips när du ska flytta hemifrån

Är du sugen på att flytta hemifrån? Kanske är du redan mitt i flytten? Här får du alla tips du behöver.

Att tänka på innan du flyttar

Planera

Du kan börja planera redan nu. Kanske har du tankar på hur och vart du vill bo? Du kan till exempel redan nu börja spara pengar eller ställa dig i bostadskö. På många ställen behöver man stå länge i kö för att få möjlighet att flytta in i en hyreslägenhet.

Spara pengar och räkna på vad det kostar

Det kostar ofta mer pengar än vad du tror att flytta. Det kan också tillkomma kostnader som du inte är beredd på, exempelvis om något i ditt hem går sönder. Börja spara pengar tidigt. Lite pengar varje månad kan göra stor skillnad och det kan bli stora summor pengar i slutändan.

Gör även en budget för att se att du har råd med alla kostnader som ett eget boende för med sig. Det är inte bara mat och hyra som kostar.

Läs mer om kostnader och hur du skapar en budet på Hallå Konsuments hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Samla på dig grejer till nya boendet

Ett tips är att börja samla på dig möbler och köksredskap innan du ska flytta hemifrån. Detta minskar kostnaderna när det väl är dags att flytta, eftersom du inte behöver köpa lika mycket till boendet.

Passa på att önska dig i till exempel födelsedagspresent eller i julklapp. Ett annat tips är också att handla billigt från loppisar och secondhandbutiker. Eller varför inte höra med någon släkting eller närstående om de behöver bli av med lite möbler och grejer till köket?

Ställ dig i bostadskö i god tid

Den första egna bostaden är ofta en hyreslägenhet. Du som flyttar för att studera kan även söka studentlägenhet eller rum i studentkorridor. Öka dina möjligheter att få en bostad genom att ställa dig i olika bostadsköer tidigt.

Hur länge du behöver stå i en bostadskö beror på vilken stad du vill bo i. Vissa städer erbjuder till och med bostadsgaranti för studenter. Viktigt att veta är att det kostar pengar att stå i vissa bostadsköer.

Sök på internet om möjligheterna på just den platsen där du vill ställa dig i bostadskö.

Så registrerar du dig i bostadskö

Oftast kan du registera dig genom att skapa ett inlogg där du uppger dina personuppgifter. I vissa fall behöver du logga in regelbundet efter en viss tid för att behålla din plats i bostadskön. Läs på innan du registerar dig!

Läs mer om vilka hyresvärdar och mäklare som finns i Vänersborgs kommun på Vänersborgs kommuns hemsida.

Läs mer om studentbostäder här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster På sidan kan du bland annat läsa om studentlägenheter, bostadsgaranti och första- och andrahandskontrakt.

Att tänka på när du ska flytta

Hyreskontrakt och kontrakt vid köp av bostad

Läs igenom kontraktet noga när du ska flytta in i din nya bostad. När du flyttar får du ett kontrakt där det står vad som gäller. Det är viktigt att du läser igenom det noga innan du skriver på eftersom kontraktet är juridiskt bindande. Det innebär att kontraktet gäller och att du inte kan bryta det eller ångrar dig hur som helst.

Läs mer om avtal på Hallå konsumentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Flyttanmälan

Gör en en flyttanmälan till Skatteverket. Det är helt kostnadsfritt och du gör det i e-tjänsten för att få rätt folkbokföringsadress. Detta måste du göra innan du flyttar eller senast en vecka efter att du har flyttat in.

Läs mer på Skatteverkets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Be om flytthjälp

Fråga om hjälp när du ska flytta. Du kan fråga familjemedlemmar eller kompisar. Ju fler ni är desto enklare blir det. Tänk bara på att packa allt innan din hjälp kommer. Det underlättar för de som hjälper dig om du märkt upp dina flyttkartonger med vad de innehåller eller om de ska till kök, sovrum osv.

Du kan också anlita en flyttfirma.
Läs mer om vad du ska tänka på när du anitar en flyttfirmalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Checklista

Fler tips på vad du ska tänka på innan och i själva flytten finns på Hallå Konsuments hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Att tänka på när du flyttat in

Eftersändning av post

Eftersänd din post. För att vara säker på att all viktig post kommer fram till din nya bostad behöver du beställa eftersändning. Eftersändning kostar lite pengar, men är värt för att inte riskera att missa viktig information eller någon räkning.

Läs mer om adressändring och eftersändninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Skaffa försäkring

När du flyttar hemifrån behöver du en egen hemförsäkring. Hemförsäkringen gäller för dina saker men även för saker som du hyr eller lånar. Detta är viktigt om det börjar brinna eller om du råkar ut för ett inbrott.

Läs mer om hemförsäkring på Hallå Konsuments hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skaffa elavtal

Du väljer själv från vilket elbolag du ska köpa din el. Det lönar sig nästan alltid att jämföra olika elbolag och avtal.

På elskling.se kan du enkelt jämföra priser för ellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om att teckna elavtal på Hallå Konsuments hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kolla om du behöver abonnemang för TV och internet

Du kan behöva teckna tele- och internetabonnemang i dina bostad. Ibland ingår det, men inte alltid. Det kan vara bra att jämföra priser och utbud av olika abonnemang för att se vad som passar dig bäst.

Läs mer på Hallå Konsuments hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tips på Youtube

Kolla in olika Youtubers tips inför att flytta hemifrånlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Text: Frida och Calista

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM