Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Publicerad 2021-03-31

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Sommarjobba med kultur- och fritidsupplevelser

Feriepraktik med kultur- och fritidsförvaltningen ger en extra rolig och lärorik sommar.

Är du sugen på att sommarjobba som musiker, dansare, skådespelare, reporter på ungivbg eller på cykelbiblioteket, konsthallen, fritidsgårdarna eller Hjälpande Händer?

Feriepraktik med kultursommar är en del av Vänersborgs kommuns feriepraktikplatser för årskurs 9 samt 1-2 på gymnasiet. I år har även du som går i årskurs 3 på gymnaiset eller som tog studenten 2020 chans att söka! Uppdragen riktar sig till dig som har ett intresse eller viss tidigare kunskap inom kultur- och fritidsområdet och media.

Läs mer om feriejobbsplatser inom Vänersborgs kommunöppnas i nytt fönster

Gå till ansökan

Ansök via feriebas 1-30 aprillänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Du som söker ska vara i rätt ålder samt skriven i Vänersborgs kommun.

Sommaraktiviteter för barn och familjer

Vi söker dig som vill vara med och skapa en rolig sommar för barn och familjer på Torpaområdet i Vänersborg. Du får testa på hur det är att jobba som fritidsledare i ett omväxlande och spännande sommarjobb.

Arbetsplatsen är Hjälpande Händer.

Period

 • Period 1: 3 platser 14 juni - 10 juli
 • Period 2: 3 platser 12 juli - 6 augusti

Sommarbibliotek

Vi söker dig som är intresserad av böcker och att träffa nya människor i alla åldrar. Du bör vara positiv, social, ha lätt för att samarbeta och kunna ta egna initiativ.

Bland annat kommer du med hjälp av elcyklar med förvaringslådor cykla till stränder, torg, parker, idrottsplatser och andra mötesplatser där det finns lässugna barn, unga och vuxna. Du kommer att hjälpa till på biblioteken i kommunen t.ex. genom att låna ut böcker och informera om bibliotekens verksamhet både muntligt och via broschyrer. Du kommer även vara med och anordna aktiviteter för barn på biblioteken.

Om du även talar och läser ett annat språk än svenska ses det som en merit.

Period

 • Period 1: 2 platser 21 juni - 17 juli
 • Period 2: 2 platser 12 juli - 6 augusti

Sommarteater för barn

Gruppen består av totalt 12 medlemmar som under sina två första veckor repeterar in en barnteaterföreställning med hjälp av en handledare.

Sedan gör de två framträdanden per dag under de följande två veckorna. Spelplatserna är i Brålanda, Vargön, Restad gård och i Vänersborg.

Två av platserna under varje period är för dig som är intresserad av att arbeta med ljud, rekvisita och att bygga och riva scenografi.

Medlemmarna i sommarteatergruppen tar stort ansvar för skapandet och genomförandet av föreställningen allt från marknadsföring, ljud och ljus, scenografi och rekvisita.

Vi söker dig som är intresserad av teater och har vana att uppträda inför publik. Du skall ha lätt för att samarbeta i grupp och kunna ta eget ansvar.

Period

 • Period 1: 12 platser 21 juni - 17 juli
 • Period 2: 12 platser 12 juli - 6 augusti

Fiskeskola

Vi söker dig som är fiske- och friluftsintresserad.

Du jobbar som assistent och handledare för fiskeskolans elever (10–14 år), hjälper till med teori och praktik – fiskeregler, allemansrätt, fiskemetoder, redskap och agn.

Period

 • Period 1: 2 platser 14 juni - 10 juli

Sommarateljé för barn

I konsthallen arbetar ni dom två första veckorna med hängning av sommarens utställning och planering för två veckors öppna workshops. Dom två sista veckorna inkluderar vakning/värdskap av utställningen och medverkande i workshops för barn och unga.

Som sommarjobbare i konsthallen förväntas ni i arbetet som vakt av utställningen på ett trevlig och välkomnande sätt bemöta besökare. I arbetet med workshops förväntas ni bidra i verksamheten med handledning och idéstöd till besökande barn på ett trevlig sätt.

Vi söker dig som är intresserad av konst och har vana, gärna erfarenhet av och gillar att möta och handleda yngre barn. Du skall vara lugn och serviceinriktad. Jobbet kräver att du kan ta eget initiativ och ansvar samt att du samarbetar bra med andra.

Period

 • Period 1: 2 platser 21 juni - 17 juli

Sommardansare

Gruppen består av 10 medlemmar som under sina två första veckor repeterar in en dansföreställning med hjälp av en koreograf/handledare. De följande två veckorna turnerar gruppen runtom i Vänersborg kommun, ca två – tre framträdanden/dag. Förutom framträdanden ingår också att göra workshops/prova-på dans för barn i samband med några utvalda platser. Någon gång framträder Sommardansarna även på en lördag eller söndag.

Du som får arbeta som danssommarjobbare får en inblick i en dansares vardag, deltar i daglig träning, tar ansvar för det gemensamma skapandet och genomförandet av föreställningen, samt workshop. Andra arbetsuppgifter som till exempel marknadsföring tillkommer.

Vi söker dig som är intresserad av dans och vill lära dig mer om dans som scenkonst. Du skall ha lätt för att samarbeta i grupp, vara kreativ och kunna ta eget ansvar.

Period 1 söker vi dig som har lite längre erfarenhet av dansträning, ett plus är om du har vana att stå på scen. Uppge var och hur länge du dansat i ansökan.

Period 2 kan du som är intresserad och nyfiken på att få dansa söka. Ett plus är om du har tidigare erfarenheter av dansträning och/eller vana att stå på scen men inte ett måste.

Period

 • Period 1: 10 platser 21 juni – 17 juli
 • Period 2: 10 platser 12 juli –6 augusti

Sommarorkester

Sommarorkestern består i år av 7 medlemmar som under sin första vecka repeterar in ett program med hjälp av en handledare. Sedan gör de två framträdanden per dag under de följande tre veckorna. Spelplatserna varierar, det kan vara både inomhus och utomhus, i centrum, på badstranden eller på ett äldreboende. Någon gång framträder Sommarorkestern även på en lördag eller söndag.

Medlemmarna i Sommarorkestern tar stort eget ansvar och de många spelningarna ger värdefull rutin för deras fortsatta musicerande

Vi söker dig som sjunger eller spelar ett eller flera instrument. Du ska ha god ensemblevana och trivas med att stå på scen. Ange vilka instrument du spelar och vilka ensembler/orkestrar/körer du har deltagit i samt minst en referensperson.

Period

 • Period 1: 7 platser 21 juni – 17 juli
 • Period 2: 7 platser 12 juli – 6 augusti

Sommarreporter

Vi söker dig som är intresserad av media. Uppdraget innebär att du arbetar både i grupp och självständigt med journalistiska reportage, fotografering och marknadsföring.

Du ska gilla att skriva, fotografera, filma eller skapa innehåll på sociala medier. Om du har kunskaper i fotografering, skapa film eller animering är det ett plus, men inget måste. Du behöver alltså inga särskilda förkunskaper. Ett krav är dock att du kan uttrycka dig på svenska i tal och skrift.

Förutom att skapa innehåll på kommunens webbsida, ungivbg.se och i sociala medier, är du med och diskuterar hur nuvarande information kan utvecklas och förbättras.

Platserna som sommarreporter hittar du under rubriken "Kommunikation och administration" i Feriebas.

Period

 • Period 2: 4 platser 12 juli - 6 augusti

Kulturaktiviteter för barn

Tillsammans med Timjan är ni som sommarjobbare med och arrangerar, stöttar upp och bistår i olika kulturaktiviteter för barn och unga. Arbetet är varierande och ni kommer arbeta tillsammans med flera verksamheter och andra sommarjobbare under hela perioden.

Som sommarjobbare på Timjan förväntas du bidra med handledning och idéstöd till dom barn som kommer för att delta i bildworkshops och andra kulturaktiviteter. Du förväntas göra detta på ett hjälpsamt, trevligt och välkomnande sätt.

Vi söker dig som är intresserad av att jobba med varierade uppgifter inom kultur som riktar sig till barn i alla åldrar och har vana, gärna erfarenhet av att möta och handleda barn. Du skall vara lugn och serviceinriktad samt vara noga med att komma på utsatta tider. Jobbet kräver att du kan ta eget initiativ och ansvar.

Period

 • Period 1: 2 platser 21 juni – 17 juli

Sommar-TV

Vi söker dig som vill jobba med ett underhållande nyhetsprogram online. Uppdraget kräver stort intresse för media. Du kommer arbeta i en redaktionsgrupp samt jobba självständigt med att skriva journalistiska reportage, intervjua personer, filma inslag med egen mobil och jobba med marknadsföring.

Du ska gilla att skriva, filma, bjuda på dig själv och skapa innehåll på sociala medier. Som lokalreporter läser du dina egna texter framför kamera. Ett krav är att du kan uttrycka dig tydligt på svenska i tal och skrift.

Showen vi tillsammans producerar hämtar inspiration från Saturday Night Live, The Daily Show, Monty Python m.fl.

Med restriktioner oundvikligen på plats sommaren 2021 kommer vi jobba helt digitalt, dvs på avstånd.

Period

 • Period 1: 5 platser 21 juni – 17 juli

Fixa på fritidsgården

Vi söker dig som vill arbeta fysiskt med att kanske bygga en altan, fixa trasiga möbler, måla en vägg eller annat fixarjobb tillsammans med Fritte på fritidsgården Arbetet kommer att ske både inom- och utomhus.

Period

 • Period 1: 4 platser 14 juni – 10 juli

Sommarledare

Vi söker dig som vill vara med och skapa en rolig sommar för andra barn och ungdomar i Vänersborg. Du får testa på hur det är att jobba som fritidsledare i ett omväxlande och spännande sommarjobb. Det kan vara dagläger, öppen fritidsverksamhet, kanotläger, vandringar, badutflykter och andra roliga fritidsaktiviteter. Arbetet kommer att ske både inom- och utomhus oberoende av väder.

Period

 • Period 1: 6 platser 14 juni – 10 juli

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM