Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Publicerad 2021-08-05

Kulturer i fokus på Interkulturellt centrum

Sami och Danyah

Interkulturellt centrum är en mötesplats i centrala Vänersborg där olika kulturer kan mötas.

Tanken med projektet som drivs av Support Group Network är att integrera nyanlända i samhället och samtidigt ha roligt med olika aktiviteter. Interkulturellt centrum startade på Restad Gård 2014, men ligger nu på Kungsgatan 25. Idag finns Interkulturellt centrum på flera platser runt om i Sverige och Europa.

Inne i lokalen möter vi Danyah och Sami. Båda två är volontärer på Interkulturellt centrum i Vänersborg. Danyah berättar att yrket som volontär är mycket givande.

- Man skapar en god gemenskap mellan olika människor vilket är fantastiskt, berättar Danyah.

Sami har bara jobbat här i två dagar. Han berättar att det som varit mest givande är att hjälpa barn. Det kan vara allt från att leka med dem till att hjälpa med skoluppgifter.

- Det är kul att se att man gör skillnad för barnen. Det är också viktigt att man går igenom för dem vad som är rätt och fel i samhället, säger Sami.

Alla är välkomna

Oavsett kön, bakgrund eller ålder kan du komma till Interkulturellt centrum. Ingen anmälan eller liknande behövs. Danyah förklarar att gemenskapen är väldigt god och välkomnande.

- Vi strävar efter att vara så många som möjligt från olika kulturer, förklarar Danyah.

Är du intresserad av veta mer om Interkulturellt centrum kan du besöka lokalen på Kungsgatan 25, eller besöka hemsidan supportgroup.se Länk till annan webbplats..

Du som är ungdom kan både ta del av aktiviteter och hjälpa till som volontär.

Läs mer om aktiviteter på Interkulturellt centrum

När vi besökte Interkulturellt centrum har de precis haft en avslutning för första delen av sina sommaraktiviteter. Stämningen var på topp under hela dagen. Dock finns det fortfarande aktiviteter att delta i för dig som är intresserad!

Anledningen till dagens avslutning var att ledaren för aktiviteterna, Amneh, nu går på semester. Barnen som var på Interkulturellt centrum fick under dagen olika presenter. Nästa etapp av aktiviteter under sommaren kommer ledas av en av de andra ledarna. Detta innebär att du kan fortfarande delta i aktiviteter på Interkulturellt Centrum under sommaren.

På Interkulturellt centrum finns det många aktiviteter för barn och ungdomar. Du kan till exempel testa på olika sporter och lekar. De har även olika kemilaborationer och andra kurser i skolämnen för att barnen ska få det lättare i skolan under terminerna.

En kvinna penslar färg på ungreporterns hand. I bakgrunden växer ett träd fram där löven utgörs av handavtryck.

I intervju med de två volontärerna Sami och Danyah lyfter de fram att det inte alls är svårt att komma in i gemenskapen.

- Vi hjälper varandra, ingen är större än den andra, alla är jämna här, säger Sami.

- Vi är som en familj, vi pratar inte bara om det som händer här. Vi samlas tillsammans och äter tillsammans, berättar Danyah.

Danyah tillägger också att för barnen har hon blivit som en storasyster.

Om du är sugen på att gå till Interkulturellt Centrum finns det på Kungsgatan 25 B. Du behöver inte anmäla dig innan du kommer, det är bara att dyka upp så fixar de anmälningar och sådant där.

Text: Alfred och Emanuel

Foto: Alfred och Emanuel

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se