Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Publicerad 2022-06-20

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Så når du Ungdomsmottagningen i sommar

Ungdomsmottagningen i Vänersborg är en plats för dig som är ungdom och har frågor om allt mellan himmel och jord. Inga frågor är för små eller för stora.

Öppettider i sommar

Ungdomsmottagningen i Vänersborg har öppet alla vardagar och finns alltid där för dig som är mellan 13-25 år. Alla besök är gratis.

Gå in på Ungdomsmottagning Vänersborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om du vill läsa mer om eller boka en tid. Själva mottagningen ligger på Hantverkaregatan 8 i Vänersborg.

Vilka jobbar på Ungdomsmottagningen?

Personalen på mottagningen är alla utbildade inom vården och vi träffade barnmorskan Marie Löf. Hon berättar att sjuksköterskor, kuratorer, barnmorskor, gynekolog och allmänna läkare jobbar på mottagningen.

Det innebär att du som ungdom kan få hjälp i form av terapi om du mår dåligt, få svar på frågor om sex om du är osäker eller få gratis kondomer och akut piller.

Det finns många olika sätt att få kontakt med mottagningen. Du kan boka tid genom deras nummer, via deras hemsida UMO.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller gå på drop-in. Under hösten kommer drop-in tiden utökas till 2 timmar och 30 minuter på tisdagar. Besöken under denna period förväntas ligga på runt 15 minuter.

Ungdomsmottagningarna utför även fältarbeten i skolor för att informera om ungdomsmottagningens verksamhet.

Många kanske tror att man måste vara deprimerad eller ha stora problem med relationer hemma eller med en partner för att besöka ungdomsmottagningen. Så är inte fallet.

- Man behöver inte ha några problem, man kan bara ha frågor och man är välkommen med allt. Det finns inga dumma frågor brukar vi säga. Man är välkommen antingen om man vill boka en tid eller att man vill ringa, så blir man uppringd, eller om man har vägarna förbi, berättar Marie.

Man kan alltså gå till ungdomsmottagningen bara för att prata utan några större bekymmer.

Tystnadsplikt och anmälningsplikt

Alla på mottagningen har tystnadsplik vilket innebär att de inte får dela det du berättar för dem eller vilka behandlingar de har erbjudit dig.

De har dock anmälningsplikt vilket betyder att om de är orolig för att en ungdom under 18 år är utsatt för våld eller på annat sätt far illa ska det kontakta socialtjänsten och vårdnadshavare. Ungdomen i fråga blir självklart informerad innan.

HBTQ+ i fokus under Pride

Ungdomsmottagningen jobbar hela året om med de mänskliga rättigheter och nu under Pride-månaden är detta ett arbete som uppmärksammas extra mycket. Marie påpekar att de arbetar med HBTQ+ rättigheter och frågor hela året om och mottagningen är HBTQ certifierade. De finns alltid där för dig med frågor om Pride och sexuallitet.

Text: Albin, Elias, Gabriel och Nellie
Foto: Elias och Gabriel

KONTAKT

Vänersborgs ungdomsmottagning

Besöksadress:
Hantverkaregatan 8

Telefon:
010-441 69 25