Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Publicerad 2022-06-23

Vänersborgs museum i sommar

Vill du lära dig mer om Vänerborgs historia? Den och mycket mer finns att upptäcka på Vänersborgs museum.

Under sommaren, från 2 juli till 21 augusti, hålls guidad visning av museets utställningar varje lördag och söndag klockan 13.00. Visningarna tar ungefär 30 minuter och är gratis.

Museets öppettider är onsdagar till söndagar klockan 12.00-16.00.

Sveriges äldsta museimiljö

Bara genom att gå in på museet tas du tillbaka i tiden. Museet bygdes 1885 och ser i stort sätt likadant ut idag som när det öppnades. Förutom utställningar om Vänersborgs förflutna, är museet ett fönster mot världen där du kan följa spåren av 1800-talets upptäcksresande genom utställning av bland annat afrikanska fåglar, egyptiska sarkofager och kinesiskt porslin.

Prova leksaker från förr

Efter midsommar kan du som besökare prova leksaker som var vanliga på 1800-talet på gården utanför museet. Leksugna i alla åldrar är välkomna att prova leksakerna som ställs fram.

Evenemangsdag med tema 1800-tal

Det största eventet i sommar hålls den 27 augusti. Då arrangerar museet en 1800-tals dag både inne på och utanför museet. Då kommer en rad aktiviteter och utställningar med fokus på 1800-talet att erbjudas. Bland annat cirkusskola med eldslukare, trollerishow, musik och marknad kommer finnas.

Läs mer om 1800-talsdagen via länken till museets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler unga upptäcker museet

Museivärden Annika berättar för oss att antalet unga besökare till museet har ökat under de senaste åren.

- Vanligtvis brukar folk säga att den svåraste gruppen att nå är mellan 15-25, att de brukar inte bry sig så mycket eller vill försöka. Men vi har märkt en jätteökning av besökare i just den gruppen, berättar Annika.

Museet riktar sig såklart till alla som vill besöka. Det gäller invånare och turister, barn som vuxna. Att besöka museet är gratis.

Text: Albin, Elias, Gabriel och Nellie
Foto: Gabriel

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook