Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Publicerad 2022-06-27

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Pride - för lika rättigheter

Pride är en tillställning med syfte att fira HBTQ+ personer och framstegen som har gjorts kring deras rättigheter.

Pride är till för alla, så även du som inte är queer kan delta. Just nu är det Pride-månad.

Hur firas Pride?

Det mest kända sättet att fira Pride är att anordna en Prideparad eller Pridetåg.

En Prideparad går ut på att människor går i ett tåg genom en stad eller annan plats. Det spelas oftast glad och livlig musik, folk har flaggor som representerar olika typer av identiteter och de som inte deltar i själva tåget står vid sidan om och hejar på. Pridetåg är en typ av folkfest och man är tydlig med att alla kan delta oavsett om du är del av HBTQ+ eller inte.

Saker som ofta kan höra till en parad är artister, talare eller andra personer kopplade till Pride som uppträder eller håller tal. Organisationer är ofta inbjudna för att dela vad de gör för HBTQ+ personer och det händer att privata företag sponsrar dessa typer av tillställningar. Det är dock bra att vara medveten om att företag som sponsrar Pride inte alltid står fast vid dess värderingar utanför pride månaden.

Du behöver såklart inte gå i en parad eller festa på en konsert för att fira Pride. Många väljer bara att vara med kompisar, sin partener eller familj. Hur som HBTQ+ person eller hetero-cis vill fira Pride är helt upp till dig och vad du känner dig bekväm med.

Historia

Pride har sin början under slutet av 60-talet. 1969 blev Gay-klubben Stonewall i New York, USA invaderad av polis. Detta var mycket vanligt under denna period eftersom HBTQ+ personer inte fick vistas i grupp på detta sätt. Det som skilde Stonewall från tidigare attacker av polisen var att människorna i klubben slogs tillbaka och stod upp för sig själva.

Efter Stonewall blev det allt vanligare att man stod upp för sig själv som queer, och Pride blev ett aktivistisk sätt att göra detta. Till en början mötte det mycket motstånd men under åren har det blivit mer och mer accepterat.

Pride är idag mindre aktivistiskt och handlar mer om att fira hur långt vi har kommit från Stonewall och liknande händelser. Men Pride finns också för att lyfta det problem som ännu finns och det som måste förbättras, det vill säga HBTQ+ personers rättigheter.

Pride och HBTQ+ i västsverige

Tidigare i juni hölls den årliga HBTQ-festivalen West Pride Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Göteborg. Du kan följa festivalen på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att se bilder från årets festival och hålla koll på kommande aktiviteter.

Trollhättan Pride

Den 20 augusti arrangeras Trollhättan Pride Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. av föreningen Trollhättan Pride. Planeringen pågår fortfarande, men massa kärlek och regnbågar utlovas.

Mötesplats i Vänersborg

Med stöd från Lyckans fritidsgård och Timjan arrangeras genom ett privat initiativ regelbundet träffar i Vänersborg för dig mellan 13-19 år och som är queer. På träffarna planeras aktiviteter och häng i Vänersborgs HBTQ+-mötesplats.

För att få kontakt och datum för nästa träff kan du kontakta @hbtqvanersborg på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Text: Elias

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se