Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Publicerad 2022-06-28

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Badplatser i Vänersborg

Är du sugen på att bada? Här hittar du förslag på bra badplatser inom Vänersborgs kommun.

Badplatser i naturen

Badplatserna nedan sköts av Vänersborgs kommun*. Det innebär exempelvis att toaletter städas, papperskorgar töms och att livräddningsutrustningen kontrolleras.

Om du upptäcker att något behöver åtgärdas på badplatsen kan du felanmäla via appen Felanmälan Vänersborg som finns på Appstore och Google Play.

* förutom Ursand som sköts av Ursand Resort & Camping AB

Skräcklan

Vid centrum finns Skräckleparken. Det erbjuds flera olika badplatser på Skräcklan. Det finns badtrappor, en sandstrand och en trampolin. Sandstranden är ibland avstängd på grund av dåligt vatten så kolla det innan du badar.

Badtrapporna är utspridda på Skräcklan vilket ger möjligheten att välja vart du vill bada. På Jakobben finns det en trampolin där man kan hoppa men det finns också en badstege om du föredrar det.

Hitta till Skräcklan

För att ta sig till Skräckland med buss kan du ta 65, 61, 67, eller 66. Du trycker på stopp när högtalarna ropar vänersborg Torget.

Kartlänk till Skräckleparken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ursand

Ursand ligger bara 3 km från Vänersborgs centrum. Men vet du vad det bästa är? Det finns ett särskilt minitåg som kan ta dig dit för bara 40 kr. Ursand erbjuder inte bara bad, det finns även golf, en lekplats, trampoliner, ett minizoo och mycket mer. Dessutom finns det butiker och en restaurang där man kan äta mat och mätta magen. Toaletter finns för allmänheten.

Information om alla aktiviteter hittar du på Ursands hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hitta till Ursand

Tar du buss till Ursand kan du ta 710 eller 718 och hoppa av på hållplatsen Dalbobron, men då har du ca 3 km promenad framför dig för att komma till badplatsen.

Längs vänerkanten kan du ta Dalbostigen till Ursand. Akta fotgängare om du cyklar.

Kartlänk till Ursand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gaddesanna

Om du är sugen på långa sandstränder och en kiosk där man kan köpa den där efterlängtade glassen då kommer Gardesannas badplats passa dig perfekt. Grillplats, toaletter och parkering gör besöket smidig.

Gaddesanna ligger på väg mot Vänersnäs, lite utanför Vargön.

Hitta till Gaddesanna

Tar du bussen gäller nummer 641 från Resecentrum läge A. Busshållplatsen man går av på heter Gaddesannavägen. Därifrån är det drygt 1 km promenad till stranden.

Kartlänk till Gaddesanna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nordkroken

Nordkroken är en badplats med stor och långgrund sandstrand som är ett bra bad för mindre barn. Den är även en hundvänlig badplats så människans bästa vän kan få följa med familjen.

Runt badplatsen finns klipphällar där du kan ligga istället för nere på sanden. Men var beredd på Nordkrokens vågor som kan träda fram när det blåser!

Hitta till Nordkroken

För att ta sig till Nordkroken kan du antingen åka bil eller ta 62 från vänersborgs resecentrum till Nordkroken läge A. Gå av på hållplatsen Nordkroken och du har cirka 150 meter till stranden.

Kartlänk till Nordkroken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Botered

Botered ligger längs E45 men du kan även cykla eller gå dit. Det finns en gatukökskiosk vid parkeringen och stranden är bara några hundra meter bort. På Botered finns både en gräs- och sandstrand. Var dock medveten om att det snabbt blir djupt, så var försiktig om du inte är duktig på att simma.

Hitta till Botered

Med buss 62 från resecentrum åker du mot öxnered och hoppa av på hållplats Björnbergs. Därifrån är det ungegär 1 km promenad över järnvägen och via Karlsrogården.

Kommer du med bil så stannar du till vid rastplats Botered längs väg E45.

Kartlänk till Boteredsjön Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sikhall

Mellan Frändefors och Brålanda ligger Sikhall. Sikhall är en bra badplats för små barn och för dig som gillar när det är grunt. Den trevliga gräsmattan går över till sand när man hoppar i vattnet och det dröjer ett tag innan det blir riktigt djupt. Så du får en trevlig promenad genom det varma vattnet innan du börjar din simtur. En lekplats för de små barnen och en grillplats gör resan ännu mysigare.

Läs mer om Sikhall och utbudet på campingens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hitta till Sikhall

För att ta sig till sikhall bör du ta 718 från resecentrum, busshållplatsen du ska hoppa av på heter Sikhall.

Kartlänk till Sikhall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: Elias, Gabriel och Nellie

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se