Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Publicerad 2022-08-01

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Guide till dig som ska börja gymnasiet

Gymnasiet skiljer sig från grundskolan på många olika sätt och det kan bli svårt att hänga med om man inte är förberedd.

Skolstarten - nervöst för alla

Även om det kanske känns som om alla andra redan är helt förberedda och lugna, så är det nästan aldrig fallet. Alla är till någon grad nervös inför gymnasiet. Detta är en period av stor förändring i livet som kan leda till nya möjligheter.

Du behöver heller inte oroa dig för att du kommer behöva plugga stenhårt sekunden du börjar. De första dagarna på gymnasiet kommer mestadels bestå av att lärare berättar vad det innebär att vara gymnasieelev och att lära känna dina nya klasskamrater. Du kommer få lite av en mjukstart och nästan alla lektioner i början kommer handla om att introducera kurserna och läraren.

Var dig själv och våga visa framfötterna!

Studiebidrag

Närvaron är mycket viktig på gymnasiet för att du ska få ut ditt studiebidrag. Studiebidrag är ett bidrag som du får varje månad för att du studerar.

Mer info om studiebidrag för gymnasiestudier kan du läsa på CSN:s (Centrala Studiestödsnämnden) webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Betyg

På gymnasiet har du inte längre ämnesbetyg utan kursbetyg. I regel har du en kurs per årskurs i ett ämne och efter slutet av vårterminens läsår kan du inte påverka den kursens betyg. Ditt meritvärde är en sammanställning av alla kurser. Om ditt meritvärde i slutändan är för lågt för att nå det du vill så finns det möjlighet att höja ditt meritvärde efter gymnasiet. Detta gör du genom komvux. Sedan finns det även möjlighet att göra prövningar eller högskoleprov.

Hamnat fel?

Om du känner att du har hamnat fel så behöver du inte bli orolig eller må dåligt över det. Många byter gymnasieprogram och det är inget konstigt. Om du känner att du skulle vilja byta ska du ta kontakt med din skolas SYV så kommer hen att hjälpa dig. Det finns också möjlighet att byta gymnasieskola och då ska du vända dig till rektorer, SYV och skolan du skulle vilja byta till. Ju tidigare du inser att du vill byta, desto bättre. Det är inte garanterat att det finns platser kvar i det programmet du vill byta till, men som tidigare nämnt bör du vända dig till din skolas SYV för att tillsammans kolla upp det.

Under sommaren har du fått bekräftelse om vilket gymnasium du antagits till. Du kommer även bli skickad information om plats och tid om skolstart. Det finns även information om individuella gymnasieskolor på deras egna hemsidor.

Om du har frågor och funderingar gällande gymnasiet under sommaren och inte kan få tag på din skolas SYV så kan du ställa dem via webbsidan Fråga SYV Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: Albin, Elias, Gabriel och Nellie

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se