Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Publicerad 2022-08-02

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Tips för dig som vill flytta hemifrån

Att flytta hemifrån är ett stort steg i livet och det kommer ske många förändringar. Saker som dina föräldrar brukade göra åt dig måste du nu göra själv.

Ställ dig i bostadskö

I de flesta städer är det nödvändigt att du ställer dig i kö för att hitta boende. Åldersgränsen för att stå i kö kan variera, men det är vanligt att du ska vara 16-18 år för att kunna anmäla dig.

Ju tidigare du ställer dig i kö desto större chans har du att hitta en bostad. Om du redan nu vet var du vill bo eller studera så ställ dig i kö. Det är bättre att vara för tidig än för sen. Du kan även ställa dig i kö i flera städer samtidigt. Kolla dock upp om det är en köavgift som måste betalas varje år du står i kön.

För mer information om hur du ställer dig i bostadskö i just den staden du vill bo i är det enklast att googla Bostadskö + namn på staden.

Andra sätt att hitta bostad

Om du flyttar för att börja studera i en annan stad, finns ofta studentlägenheter och studentrum att hyra. Dock är det nästan alltid stor konkurrens om dessa. Information om studentboende kan du få genom din skola.

Du kan även på egen hand kontakta privata hyresvärdar för att söka lägenhet, eller söka bostäder genom sajter som listar lediga bostäder.

Räcker pengarna varje månad?

När du flyttar hemifrån är det viktigt att du har koll på vilka utgifter och inkomster du har. Du behöver därför göra en budget.

Ta reda på hur mycket du tjänar i snitt per månad (räkna in studiemedel, lön, bostadsbidrag mm). Skriv ner alla kostnader du kan ha för att flytta hemifrån (hyra, el, försäkring, mobil/bredband, mat, kläder osv).

På konsumentverkets sida kan du skapa din budget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Det är viktigt att planera din ekonomi för att du inte ska få en obehaglig överraskning eller dra på dig skulder. Det är också bra att spara och välja smarta ekonomiska alternativ när du flyttar. Ett bra sätt att spara pengar på är att köpa begagnade möbler och kläder samt planera inköp efter rea och bra erbjudanden.

Ett bra tips för att få koll är att ladda ner broschyren Koll på pengarna som är Konsumentverkets tips och råd för din ekonomi. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

De första månaderna i eget boende får du vara beredd på att livet kan vara ganska fattigt. Det kostar mer än man tror att flytta.

Vardagssysslor

Bor du själv är det plötsligt helt och hållet ditt ansvar att städa, diska och tvätta. Det är sysslor som många tycker är ganska tråkiga, men som är viktiga för att skapa en hälsosam miljö för dig själv. Att strunta i att hålla rent kan exempelvis medföra att du får skadedjur i din bostad och det är både obehagligt och kan bli dyrt för dig att sanera.

Ett tips är att planera en städdag i vecka och håll dig till det schemat, allt är enklare att göra när man fått rutin på det.

Mat och matlagning

Dina matlagningskunskaper är också viktiga att träna upp. Kanske tänker du att du kan äta ute varje dag, men det blir snabbt dyrt och är ofta inte särskilt hälsosamt. Billig frysmat är inte heller något du kommer må bra av att leva på i längden.

Lär dig några simpla och bra rätter som du själv kan tillaga till ett bra pris för att komma igång med matlagningen. Det finns gott om matlagningsvideos på Youtube.

Text: Albin och Nellie

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se