Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Publicerad 2022-08-29

Vad är ett sexuellt övergrepp?

Att göra något sexuellt med någon som inte vill det är ett sexuellt övergrepp.

Vad är ett sexualbrott?

Alla sexuella handlingar som någon gör mot någon annans vilja är olagliga. Det här är några exempel på sexualbrott:

  • Att ta på någons kropp med händerna, munnen eller könet, på ett sätt som personen inte vill.
  • Att prata med någon på ett sexuellt sätt som personen upplever som obehagligt.
  • Att tvinga någon till sex, till exempel samlag eller att få någon att onanera åt en.
  • Att försöka övertala någon att ställa upp på något sexuellt, till exempel genom att hota att sprida bilder eller rykten om personen.
  • Att övertala någon att se på när man själv eller någon annan gör något sexuellt, som att visa sitt kön eller onanera. Det kan vara på nätet eller utanför nätet.
  • Att göra något sexuellt mot någon som inte kan uttrycka sin vilja eller skydda sig. Till exempel för att personen sover eller är full, drogpåverkad, sjuk eller har en funktionsnedsättning som gör det svårare.
  • Att fota eller filma någon i ett sexuellt syfte, om det är mot personens vilja.
  • Att försöka köpa eller byta till sig sex eller sexuella bilder mot till exempel pengar, alkohol, presenter eller tjänster.
  • Att utnyttja att någon är beroende av en för att ha sex, till exempel om man är personens lärare, tränare eller chef.

Ingen får göra något sexuellt med dig om du är under 15 år. Det är olagligt, även om du själv vill eller har tagit initiativ.

Läs mer på umo.se om sexualbrott och sexuella trakasserier. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur går jag tillväga om jag har utsatts för ett sexualbrott?

Stöd och hjälp att hantera situationen

Kontakta Ungdomsmottagningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller din skolkurator om du vill ha stöd eller hjälp från någon som är van att stötta.

Du kan även vända dig till en vårdcentral eller stödlinje för någon att prata med. Är du tjej finns tjejjourer att kontakta.

Kontakta polisen

Det kan kännas läskigt att anmäla men det bidrar till möjligheten att stoppa gärningsmannen från att upprepa denna typ av brott, men även till att personen kan dömas. Försök anmäla så fort som möjligt men även om det har gått en längre tid sedan övergreppet.

Du kan kontakta polisen genom att besöka närmsta polisstation eller på telefonnummer 114 14.

Läs om sexualbrott på polisens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dokumentera

Om du fått fysiska skador i samband med sexuella övergrepp är det viktigt att tänka på att du bör få dina skador dokumenterade, helst fotograferade av en läkare. Tänk på att minsta blåmärke eller skråma är viktigt att dokumentera. Detta används sedan som bevis i rättsprocessen.

Ansök om Brottskadeersättning

Om du blivit sexuellt utnyttjad kan du ansöka om brottsskadeersättning hos Brottsoffermyndigheten. Läs mer om hur du ansöker på deras hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du behöver hjälp med din ansökan kan du kontakta Brottsofferjouren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller Kvinnofridslinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vem kan jag prata med?

BRIS - Barnens rätt i samhället

Bris Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. erbjuder stöd till barn och unga upp till 18 år. Här kan du prata med kuratorer om vad som helst. Du är anonym och kuratorn har tystnadsplikt. Bris får du kontakt via telefon Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., mejl Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller chatt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tjejjourer

Tjejjouren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns till för dig som identifierar sig som tjej och är i åldern 12-20 år. Det finns flera olika tjejjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. I vårt område finns exempelvis Tjejjouren Väst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Tjejjouren Eva Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Killfrågor

Killfrågor är en stödchatt för alla som identiferar sig som kille och är i åldern 10-20 år. Chatten är öppen på eftermiddagar och kvällar.
Gå till hemsidan och chatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jourhavande kompis

Röda korsets jourhavande kompis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tar emot samtal från unga upp till 25 år. Om du behöver prata med någon kan du få stöd via chatt.

Ungdomsmottagningen

Ungdomsmottagningen i Vänersborg ligger på Hantverkaregatan 8. Hit kan du vända dig upp till du är 25 år.

Hur kan jag stötta en kompis som är utsatt?

Om du känner någon som du vet eller misstänker har utsatts för ett sexualbrott kan du vara till stor hjälp för den personen. Det är lättare för personen att börja må bättre om du stöttar och visar att du tror på hen.

Våga fråga

Det är sällan personer självmant berättar att de är utsatta. Våga fråga om du tror att någon varit med om ett övergrepp.

Lyssna och stötta

Det är vanligt att den som är utsatt är rädd att ingen ska tro dem. Visa att du gärna lyssna på personens berättelse och tar deras ord på allvar.

Hjälp personen att få stöd

Den som är utsatt behöver oftast få stöd från någon som är van vid att hjälpa och stötta personer som är utsatta för övergrepp.

Vänd er till ungdomsmottagningen, skolkuratorn, en vårdcentral eller andra stödinstanser.

Kom ihåg att det är aldrig för sent att få hjäp!

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se