Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Publicerad 2023-01-25

Tips inför Alla hjärtans dag

Redaktionen ger sina bästa tips på presenter, listar sätt att visa uppskattning och ovärderliga tips inför en första dejt.

Tips på presenter att ge

Vill du ge en present till någon som betyder mycket för dig på Alla hjärtans dag? Det måste inte vara till någon du är kär i, utan är lika uppskattat av en förälder, kompis eller annan speciell person i ditt liv.

Här är fyra förslag som brukar uppskattas:

1. Hjärtformade kakor eller muffinsar med ett kärleksfullt kort

Om du vill vara kreativ kan du passa på att baka hjärtformade kakor eller muffinsar. Du kan sedan dekorera kakorna eller muffinsarna med strössel och annat gott.

I samband med det kan du göra ett kort där du beskriver varför personen som du ska ge presenten till är betydelsefull för dig.

Det kan aldrig gå fel med sötsaker och ett kärleksfullt kort.

2. Något egengjort

En presenten måste inte kosta massa pengar, utan kan vara så gott som kostnadsfri. Den allmänna bilden är att rosor och choklad är det som representerar kärlek, men du vill väl att din partner ska känna sig extra speciell?

Ge istället något unikt som du tror personen skulle uppskatta, till exempel något som du har gjort själv. Om du lagt tid och energi på något som du tycker är speciellt så borde det betyda mycket för den som får din present.

3. Ett fotoalbum fyllt med fina minnen

Om du vill ge något unikt till någon direkt från hjärtat, kan du sätta ihop ett fotoalbum med minnen som du och din speciella person har tillsammans.

Minnen är väldigt värdefulla och det är därför är det viktigt att man tar vara på dem. Genom att ge ett fotoalbum i present kan man titta tillbaka på vad man har gjort tillsammans och dela ett gott skratt.

Vill du inte göra ett helt album, kan du skapa ett fotokollage sätta i en ram.

4. Hemmagjort presentkort med aktiviteter

Har du svårt att komma på den perfekta present på Alla hjärtans dag? Du känner personen bäst och vet förhoppningsvis vad hen gillar att göra, eller vad gillar ni att göra tillsammans?

Ett tips är att ge ett hemmagjort presentkort med aktiviteter som ni kan göra tillsammans. Kanske bjuder du personen på hemlagad middag eller ett gemensamt besök till en plats ni båda tycker om?

Se till att du lever upp till presentkortet och att det du ger bort blir av!

Tips inför en dejt

Ska du på dejt på Alla hjärtans dag och vill ha några tips? Här kommer några grundtips från oss i Ungivbg:

1. Var dig själv

Det första och allra viktigaste tipset är att du ska vara dig själv. Du vinner alltid på att vara dig själv, speciellt när det kommer till dejting.

Du och din dejt vill lära känna varandra och se om det kan leda till ett framtida förhållande eller vänskap och därför är det extra viktigt att visa upp vem du verkligen är utan att spela en roll som inte är dig själv. Du tjänar inget på att spela en roll eftersom du går miste om möjligheter att bygga upp meningsfulla relationer med andra.

Lita på dig själv och våga visa framfötterna!

2. Visa dig intresserad av den du dejtar

Ett annat viktigt tips är att du hittar en bra balans i att ställa frågor och lära känna den andra men också dela med dig om dig själv.

Om du får din dejt att känna sig sedd och hörd finns det förutsättningar för att din dejt blir mer intresserad och vill veta mer om dig också.

Om du tycker det är svårt att komma på frågor kan du alltid förbereda några frågor innan som du tycker är bra.

3. Gör en aktivitet tillsammans

Hitta på något lättsamt och roligt att göra tillsammans!

För att undvika stel och obekväm tystnad kan det vara smart att föreslå en dejt där ni gör något tillsammans. Det behöver inte vara en stor eller avancerad aktivitet, men det är viktigt att det är något som du tycker är kul och som du också tror att din dejt kommer att tycka om.

Att göra något så enkelt som att gå promenad tillsammans kan göra att stämningen upplevs lättsammare och mer avslappnad.

Om man har en dejt hemma kan man laga mat eller baka något gott tillsammans för att undvika stunder med pinsamma tystnader. Det är ofta svårt att veta hur lång en dejt blir, så det är ett jättebra sätt för att slippa sitta med en hungrig och kurrande mage. Sök förslag på ett gott recept och följ det tillsammans.

Tips för att visa din uppskattning

1. Överraska vänner eller familj

Att visa uppskattning kan du göra på många olika sätt och även till många olika personer. Inför Alla hjärtans dag är det naturligt att tänka att det är ett tillfälle att visa uppskattning till sin partner eller någon man är kär i. Men det kan likaväl vara ett bra tillfälle att visa din kärlek till vänner och familj.

Kanske överraska familjen med en extra god och mysig frukost för att visa att du bryr dig om dem? Eller varför inte överraska med dina vänner med någon rolig aktivitet tillsammans?

2. Skriv ett meddelande om dina känslor

Att visa uppskattning på alla hjärtans dag behöver inte kosta något. Du kan skriva ett meddelande där du beskriver dina känslor för personen.

Meddelandet kan innehålla varför du gillar personen, personens bästa egenskaper, hur personen har bidragit till ditt liv och varför du uppskattar personen.

Lägg ner lite tid på att formulera det bra. Ett meddelande som visar dina känslor är ovärderligt.

3. Bjud på en romantisk middag

Laga något som du och din partner tycker är gott. Tänd några ljus, dekorera med rosblad och sätt på lite musik för stämningens skull.

En romantisk middag kan vara ordnad på många olika sätt. Det viktigaste är att du och din partner har det bra, och att ni njuter av middagen och varandras tillvaro.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se