Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Anna och den franska kyssen

  • Titel: Anna och den franska kyssen
  • Författare: Stephanie Perkins
  • Publicering: 2015

Anna och den franska kyssen följer Annas sista år på high school. Dock slutför hon inte skolan i Atlanta där hon är uppväxt. Hon blir ivägskickad till en amerikansk skola i Paris av sin pappa - påtvingat. Hon är ungefär så amerikansk som man kan bli, och hör inte hemma utomlands. Dessutom vill hon inte lämna sin bästa vän och sitt kärleksintresse. Men hennes pappa vill ändå att hon ska resa till en prestigefylld plats. Då kan han skryta om henne till sina kompisar. Så hon måste dit.

På en plats där hon kämpar för att lära sig språket händer mycket mer än hon kunnat ana. Hon har huvudet över klackar i kärlek och faller för den nya kompisen Etienne, som värst av allt redan har en flickvän.

Efter att ha läst den här kärleksfyllda boken med inslag av humor blev jag väldigt positivt överraskad. Utifrån omslaget och sammanfattningen av handlingen verkade den som en ytlig bok. När jag läste visade det sig vara helt fel.

Enligt mig var allting komplett. Det som enligt mig var bäst gjort var karaktärerna. De kändes som riktiga människor och utförde realistiska handlingar. Alltså hade de förutfattade meningar, själviskhet, känsloöverflöd och annat som alla människor till en viss gräns har. Exempelvis trodde Anna att alla fransmän var rasistiska och hatade amerikaner. Med tanke på att hon aldrig hade tagit del av landet innan så var detta naturligt för henne. Dessutom var hon självisk eftersom hon ville vara tillsammans med Etienne, trots att han redan hade någon annan. Han var nästan allt hon kunde tänka på – det var naturligt att vara självisk då. Anna var väldigt impulsiv genom hela berättelsen.

Eftersom impulsivitet och dåliga handlingar har konsekvenser, så blev hon ibland kritiserad och tillrättavisad. Till exempel skämdes Etienne över Anna när hon nämnde fransmäns rasism mot amerikaner och tillade att hon inte ville göra illa någon med kommentaren. ”Du förnedrar bara mig just nu”, svarade han kallt.

För övrigt tyckte jag att boken trots kärleksaspekten var väldigt balanserad. Jag fick ta del av karaktärernas familjer och vänner. Mycket pågick i bakgrunden, och det kändes väldigt äkta.

Som helhet tycker jag verkligen att denna bok levererade. Därför ger jag den 5 av 5 stjärnor. Jag hoppas att i framtiden hitta fler kvalitetsrika romaner som denna!

Text: Boris

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM