Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

 

Zootropolis

Kaninen Judy Hopps har en dröm: att bli den första kaninkonstapeln någonsin i ett samhälle där i stort sett bara bufflar, elefanter och noshörningar kan bli poliser. Hon lämnar därför sina föräldrar och sina 275 bröder och systrar för att resa till Zootropolis - staden där allt är möjligt. Där får hon, med stora motgångar, utbilda sig till polis. Hon lyckades bli den första kaninkonstapeln någonsin! Nu gäller det bara att bevisa att hon som normbrytare är den tuffaste av dem alla.

Historien är en klassisk fabel med budskapet att alla kan bli vad de vill. En stor del spelar också på den vardagsrasism som finns i dagens samhälle där man drar alldeles för snabba slutsatser om hur en viss individ är. I filmen ”Zootropolis” kan det till exempel handla om att en räv är slug eller att en kanin är gullig.

Konstapel Judy Hopps får i uppdrag att hitta en försvunnen utter som har blivit helt galen. Någon försöker svartmåla rovdjuren och återkalla de rovdjursinstinkter som försvann med evolutionen för tusentals år sedan. Till hjälp tar hon en något cynisk räv som är skyldig henne en tjänst efter att hon kom på honom med en lång rad lagbrott.

Den cyniska räven Nick är utan tvekan filmens starkaste karaktär. Han sysslar mycket med olaglig försäljning av bland annat ”istassar”, isglassar som har formen av en tass. Pengatvätt är också lite av hans grej. Hans roll skulle för övrigt varit större om det inte vore för att Disney efter ”Frost”- succén ville ha en stark kvinnlig huvudroll och det har de lyckats med.

Det är väldigt fint att se hur Nick’s cyniska hjärta tinas upp under filmens gång; han går från att vara listig och cynisk till att vara varm och omhändertagande. Det bevisar också att vem som helst kan förändras, oavsett hur man är från början.

Filmen visar hur svartsjuka och avund kan få någon att begå hemska brott mot mänskligheten (eller djurriket, beroende på hur man vill se det) för att man vill sätta sig själv i centrum och det får de som ser denna film lära sig omedvetet.

Jag tycker att filmen är riktigt bra: den innehåller mycket moral och läxlärande men också en stor dos humor. Trevlig och lättsam film som passar hela familjen!

Text: Maja Nielsen 2016

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM