Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

 

Byte av gymnasieprogram

Ångrar du ditt val av gymnasium eller gymnasieprogram? Eller ska du flytta till en annan kommun under din gymnasietid och behöver byta skola? Här kan du läsa mer om vem du kan vända dig till och vad som är bra att tänka på när du byter.

Att välja gymnasium kan kännas jobbigt och svårt. Statistik visar på att 10 procent av alla elever som börjar gymnasiet byter program under sitt första år. Vissa ångrar sig och upptäcker att de har valt fel program, andra mår psykiskt eller fysiskt dåligt och klarar inte av att läsa programmet de valt och andra flyttar till en ny stad. Oavsett om du vill eller måste byta så är du långt ifrån ensam. Du har rätt att trivas och må bra, och gymnasievalet är inte så avgörande som det kan verka. Om gymnasiet tar längre än tre år eller om linjen du vill läsa inte leder direkt till högskolan finns det många andra vägar att gå. Det viktigaste är att du trivs.

Om du ångrar ditt gymnasieval har rektorn på din nuvarande skola en skyldighet att hjälpa dig byta, förutsatt att det finns platser kvar på programmet du vill byta till. Det finns alltså en risk att programmet du helst vill gå inte har plats. Om det inte finns någon plats kan du istället söka till gymnasieprogrammet vid nästa gymnasieval. Du söker då med dina slutbetyg från årskurs 9.

Räkna ut ditt meritvärde på Gymnasieguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ångrar du ditt gymnasieval innan skolan börjat?

Om du ångrar ditt gymnasieval innan skolan börjar kan du kontakta din blivande studie- och yrkesvägledare på gymnasieskolan du kommit in på. Det är lättast att byta program i september när skolåret startar eftersom gymnasieskolorna vid den tidpunkten får reda på vilka program som har lediga platser efter gymnasievalet. Du kan dock alltid ta kontakt med skolan du sökt till vid funderingar.

För dig som redan läst ett år och vill byta program eller skola

Om du har gått ett tag på gymnasiet och vill byta program eller skola kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare. Tillsammans kan ni prata om var du vill läsa istället och ta reda på om det finns några lediga platser på andra gymnasieprogram- och skolor. Ni tar också reda på om de ämnen du läst motsvarar den nya gymnasieutbildningens kurser.

Om kurserna inte motsvarar den nya utbildningen kan du behöva läsa om ett år eller läsa kurser vid sidan om eller på introduktionsprogram.

För dig som inte trivs i din klass eller skola

När du inte trivs i din klass eller på din skola kan du kontakta en skolsköterska, kurator, rektor eller lärare på skolan. Det är deras jobb att hjälpa dig, se till att du trivs och känner dig trygg. Först och främst kan de hjälpa till så att du trivs och mår bra i den klass och på den skola du redan går. Det är viktigt att veta att du inte ska behöva byta från ett program du tycker om för att du inte mår bra i miljön.

Om du ändå inte trivs har du rätt att få hjälp av rektor eller studie- och yrkesvägledare om du vill byta klass eller skola.

För dig som ska flytta till en annan kommun under gymnasiet

Om du flyttar till en annan kommun under din gymnasietid är den kommun du flyttar till skyldig att erbjuda dig en plats på ett av sina gymnasium. Det är bra om du kontaktar både din nuvarande och framtida studie- och yrkesvägledare. Tillsammans kan ni ta reda på vilka kurser du kan få tillgodoräknade och om du behöver läsa ikapp något. Då slipper du missa kurser som du behöver till ditt slutbetyg.

Kom ihåg att gymnasiet bara är ett val av många. Det är inte hela världen om du ångrar dig, eller om gymnasiet tar längre tid än du tänkt dig. Du är viktig och det är viktigt att det känns rätt för dig. Lärare, rektorer och studie- och yrkesvägledare har som arbete att se till att du trivs, och det är deras jobb att hjälpa dig.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se