Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

 

Gymnasievalet

Många frågor kan uppstå när du får ditt preliminära antagningsbesked. Kanske har du kommit in på ditt förstahandsval men vill ändra? Har du inte kommit in på ditt förstahandsval men vill komma in? Är du osäker på om du har gjort rätt val? Har du hamnat som reserv? Vem ska du vända dig till?

För dig som kommit in på ditt förstahandsval

Om du har kommit in på ditt förstahandsval och är nöjd så behöver du inte göra något innan slutantagningen är klar.

Bekräfta din plats

Från slutantagningen 23 juni 2022 har du fram till sista svarsdatum 7 juli 2022 med att tacka ja till din plats.

Ändra ditt val

Om du har kommit in på ditt förstahandsval men vill ändra, ska du göra följande innan 1 juni:

För dig som inte kommit in på ditt förstahandsval

Om du inte har kommit in på ditt förstahandsval kan det bero på olika faktorer.

Godkänt i matte, svenska och engelska är ett krav för att kunna komma in på gymnasiet. Beroende på vilket program du har valt måste du utöver de tre nämnda ämnena även ha godkänd i ämnena som är relaterade till de program du har valt. Prata med dina lärare och fråga dem vad du behöver göra för att få godkänt i de ämnen du behöver för att komma in på ditt förstahandsval.

Om du har för låg betygssnitt och behöver få högre betygssnitt ska du göra följande:

Räkna ut vad du har för betygssnitt i nuläget och prata sedan med alla dina lärare och fråga tydligt vad du behöver göra för att höja dig i varje ämne. Nöj dig inte bara med ett svar utan en konkret hänvisning från läraren gynnar dig och visar dig vägen till ett bättre betyg.

Eftersom du går i 9an nu kan du komma att tycka att det är nästintill omöjligt att höja dig i alla dina ämnen då det är sista terminen, men egentligen är det fullt möjligt om du kämpar för fullt och faktiskt fokuserar.

För dig som hamnat som reserv

Om du har hamnat som reserv innebär det att du inte har kommit in, men om en plats blir ledig tas personer från reservlistan in.

Med tanke på att det finns flera reserver så rankas ni utefter era betyg. Med andra ord innebär reserv inte en försäkrad plats.

Orsaken till varför du har hamnat som reserv kan vara på grund av lågt betygssnitt eller att du saknar behörighet. Du måste höja dina betyg för att få ett högre betygssnitt eller få godkänd för att bli behörig.

Ha i åtanke att utöver förstahandsval även välja till andrahandsval om du har hamnat som reserv, detta för att öka möjligheten att du kommer in på ett gymnasieprogram.

Frågor eller funderingar kring gymnasievalet

Om du har frågor eller funderingar kring gymnasievalet ska du vända dig till studie- och yrkesvägledare (syv). Om du inte vill prata med din syv på skolan eller om du inte får den hjälp du behöver kan du vända dig till syv online på www.fragasyv.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du skapar ett konto gratis och kan ställa frågor till andra syv som jobbar via hemsidan. Det blir nästan som en chatt där ni skriver fram och tillbaka. Du kan vara anonym genom ange ett annat namn. Du får oftast svar på dina frågor inom ett dygn.

Text: Nadia

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se