Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

 

Gymnasieprogram genom elevers ögon

Det är inte alltid lätt att välja gymnasieprogram. Vi har intervjuat elever från olika gymnasieprogram i närområdet för att ge dig en bättre inblick hur det ser ut på de olika programmen.

Teknikprogrammet - Joel 17 år

Vad är det roligaste med att läsa programmet?

- Det roligaste är inriktningarna på programmet. Inriktningarna ger möjlighet att specialisera sig i det man är extra intresserad av.

Varför valde du programmet?

- Jag har alltid varit intresserad av teknik och kände att inget annat program passade och kändes lika rätt.

Vad kan vara bra att tycka om när man läser programmet?

- Det kan vara bra att tycka om matematik! Joel menar att klarar man inte av matematiken är det ingen idé att läsa teknikprogrammet. Programmet innefattar mycket matematik och återkommer även i fysiken och kemin.

Varför ska man söka Teknikprogrammet?

- Om du vill göra mer avancerade grejer är teknik bra. Det finns många jobbmöjligheter efter högskolan och jobben ger ofta bra betalt. Om du är intresserad av något inom teknik som till exempel uppfinningar, datorer eller arkitektur är det en linje för dig.

Estetprogrammet med inriktning på spelgrafik - Lovisa 16 år

Vad är det roligaste med att läsa programmet?

- Det jag tycker är roligast är bildlektionerna.

Varför valde du programmet?

- Jag valde programmet eftersom jag vill lära mig animera 3D och 2D.

Vad kan vara bra att tycka om när man läser programmet?

- Programmet passar dem som gillar att vara kreativa. Lovisa tillägger att det även kan vara bra att tycka om bildprojekt samtidigt som det finns ett intresse för hur spelgrafik fungerar.

Varför ska man söka Estetprogrammet med inriktning spelgrafik?

- Det är roligt att lära sig historien bakom spel och att utforska nya program och tekniker. Gillar man hur det låter kan det vara ett roligt program att gå.

Samhällsprogrammet - Kjerstin 17 år

Vad är det roligaste med att läsa programmet?

- Det roligaste är att jag får chansen att resonera och reflektera över samhällsfenomen och samhällsstrukturer. Att resonera är nog det roligaste med samhällslinjen.

Varför valde du programmet?

- Det är fokus på mina favoritämnen samhälle, religion och de andra samhällsvetenskapliga ämnena och kurserna. Jag valde inte programmet som första val, men jag hade valt samhälle som första val om jag fick söka idag.

Vad kan vara bra att tycka om när man läser programmet?

- Det kan vara bra att orka plugga mycket. Att vara intresserad av samhället och hur det fungerar är bra eftersom man läser mycket om det.

Varför ska man söka Samhällsprogrammet?

- Om man funderar på att plugga på universitet är det bra med en högskoleförberedande linje. Om du är intresserad av samhällsvetenskapliga ämnen kan Samhällsprogrammet vara rätt program för dig.

Industriprogrammet - Arvid 17 år

Vad är det roligaste med att läsa programmet?

- Det roligaste med linjen är ju att vi faktiskt redan nu får va i verkstaden och arbeta praktiskt. Om man vill söka så får man vara förberedd att jobba med sina händer och lära sig något nytt.

Varför valde du programmet?

- Jag valde linjen för att jag hört att det är en rolig praktisk linje som inte enbart bestod av att sitta bakom en skolbänk. En stor faktor var även att linjen är kopplad till GKN, så det finns stora jobbmöjligheter. Det var ju en stor anledning, säger Arvid

Vad kan vara bra att tycka om när man läser programmet?

- Det är ett bra program om man är beredd på att lära sig något helt nytt. Industriprogrammet kan även passa dig som inte känner för att plugga lika intensiv teori.

Varför ska man söka Industriprogrammet?

- Via programmet kan man få många kontakter, och då är det lättare att få jobb. Om man är intresserad av ett yrkesförberedande program kan Industriprogrammet vara ett bra alternativ. Jag rekommenderar programmet till 100 procent, säger Arvid.

Estetprogrammet med inriktning på bild och formgivning - Alicia 17 år

Vad är det roligaste med att läsa programmet?

- Att få pröva på många nya grejer och tekniker inom design.

Varför valde du programmet?

- Jag gillar att vara kreativ och skapa saker med mina händer.

Vad kan vara bra att tycka om när man läser programmet?

- Man borde gilla bild eller olika former av design för att tycka det är kul.

Varför ska man söka Estetprogrammet med inriktning bild och formgivning?

- Det är ett bra val om man inte bara vill ha teorilektioner, och om man gillar bild eller design.

Det finns många olika gymnaiseprogram att välja mellan. Det är tydligt att de elever som vi varit i kontakt med har valt sina program efter sina intressen. Ett tips är att du läser igenom de olika programmen som erbjuds och tänker igenom ditt val noga.

Läs mer om olika gymnasieprogram på Gymnasieguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Högskoleförberedande- och yrkesförberedande program

Högskoleförberedande program

Läser du ett högskoleförberedande program har du efter din gymnasieexamen grundläggande behörighet till vidare studier på högskola och universitet.

Yrkesförberedande program

Läser du ett yrkesförberedande program kan du börja jobba inom ett yrke direkt efter gymnasiet, exempelvis som undersköterska eller snickare. Även yrkesförberedande program kan ge grundläggande behörighet till högskolan om du väljer att läsa till vissa kurser. Prata med din studievägledare på skolan om du är osäker.

Text: Frej

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se