Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

 

Tips inför gymnasietiden

Ska du börja på gymnasiet i höst?

Att börja på gymnasiet kan kännas väldigt spännande och kul men också nervöst. Lugn, vi på UngiVbg har listat tips som du kan ta del av inför din skolstart.

Självförtroende

Att ha ett självförtroende är en nyckel till en bra gymnasietid. Om du är självsäker och litar på dig själv kommer dina gymnasiestudier och ditt sociala liv bli enklare.

Självförtroende är såklart inget man bara trollar fram, men du kan träna hemma på att högt säga till dig själv att du duger precis som du är. Även om det låter töntigt, så det är en bra start.

Att ta ansvar

När du går på gymnasiet ansvarar du för dina egna studier. Det innebär att du själv måste ta mycket eget ansvar. Ett bra tips är att försöka planera din tid väl. Du kan till exempel planera när du ska sätta dig ner och plugga eller lämna in en viss uppgift.

Struktur

Att vara strukturerad är viktigt under gymnasietiden eftersom det blir lättare att hålla koll på när dina uppgifter ska lämnas in. Ett tips är att skapa notislappar på datorn, där alla dina ämnen står och där du kan fylla i uppgifter veckovis.

Du kan även notera viktiga datum i din fysiska kalender eller om du har en på mobilen eller datorn. Detta gör det enklare för dig att hålla koll när du bör plugga inför ett prov eller när en uppgift ska lämnas in.

Under lektionen

Det är jätteviktigt att hänga med på lektionerna. Under lektionerna brukar lärarna oftast gå igenom det som kommer på ett prov eller som är bra att ha med sig när man ska skriva en inlämningsuppgift. Om du är aktiv på lektionen kommer det bli lättare för dig att plugga på egen hand och minnas vad läraren har gått igenom.

Det är även viktigt att lyssna noga under undervisningen och ställa frågor om du inte förstår vad läraren menar. Ett bra tips är att anteckna det läraren säger under lektionen. Ett annat tips är att fråga din lärare om feedback. Det är vanligt att lärare lämnar feedback men ibland kan det vara bra att fråga om du vill utveckla ett specifikt mål.

Din klass

Det är svårt att klicka med alla människor du träffar på i livet. Det kan ändå vara bra att försöka hålla dig sams med alla klasskamrater eftersom ni kommer läsa ihop de kommande tre åren. Det är viktigt att försöka vara trevlig mot dina klasskamrater eftersom du aldrig vet vad de går igenom.

Avslutningsvis är det viktigaste tipset att inte lägga alldeles för höga krav på dig själv under din gymnasietid. Glöm inte att njuta av din gymnasietid!

Här kan du läsa mer:

https://klaragymnasium.se/nyheter/5-tips-till-dig-som-ska-borja-gymnasiet/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

https://www.gymnasieguiden.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lycka till på gymnasiet!

Text: Samiyo

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se