Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

 

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Guide till en bra högstadietid

Ska du börja eller går du kanske redan på högstadiet? Kanske är du lite nervös inför skolstarten?

Här kommer tips som kan hjälpa dig att få tre bra år på högstadiet.

Våga vara dig själv

Det kan vara svårt att våga vara sig själv och inte följa strömmen. Genom att du vågar vara dig själv och gör det du mår bäst av kommer skoltiden bli mycket lättare. Dessutom kan du få likasinnade kompisar som gillar dig för den du är.

Alla känner likadant

Om du är nervös inför att börja på en nya skola med kanske nya klasskamrater så kan det vara lugnande att veta att du är långt ifrån den enda som är det. Även om det inte syns på andra, så är de flesta minst lika spända som du.

Våga göra fel

Det kan kännas väldigt jobbigt att göra fel. Något som är helt naturligt och som händer alla. Genom att göra fel och sedan förstå innebörden av det växer du som människa. Kom ihåg det!

Plugg och betyg

På högstadiet är inte allt som det var på mellanstadiet. Det börjar bli viktigare att tänka på vad du får för betyg. Detta kanske gör dig lite stressad?

Då är det viktigt att tänka igenom vad du vill prioritera. Det är viktigt att plugga och göra sitt bästa, men glöm inte bort att vara med kompisar också. Det är till och med så att andra aktiviteter kan hjälpa dig att plugga bättre.

Stressa inte

Många känner ofta stress inför skolstarten. För att lindra denna helt naturliga instinkt kan exempelvis lyssna på avslappnande musik, prova på yoga, tänka positiva tankar eller träna. Dessa tips funkar också för en ökad koncentration i skolan.

Planera

När du ska plugga är det viktigt att planera och strukturera. Sätt mobilen på flygplansläge för att den inte ska distrahera dig. Ta pauser! Om din hjärna arbetar för länge utan att ta några pauser blir du trött och då kommer det förmodligen vara svårare att ta in information.

Testa att plugga i olika intervaller som till exempel 30 minuter plugg och 5 minuter rast.

Ät ordentligt

"Äta bör man annars dör man" För att orka med skolan är det viktigt att äta rätt och ordentligt. Glöm inte heller bort att äta en ordentlig frukost som är det viktigaste målet under hela dagen.

Våga säga ifrån

Under skoltiden kan du vara med om situationer där du blir uppmuntrad till att göra saker som inte känns rätt. Lita på din inre kompass och säg alltid nej när något känns fel.

Tänk på ditt sömnbehov

I tonåren tar det emot att gå och lägga sig på kvällen. Det är ändå viktigt att försöka sova minst 8 timmar per natt. Om du känner att det är svårt att somna i tid på kvällen kan det hjälpa att stänga av alla skärmar en stund innan du går och lägger dig, dricka mindre koffein under dagen eller ta en promenad eller joggingrunda innan man går och lägger sig.

Ta vara på livet

Det viktigaste under din skolgång och egentligen hela livet är att du ska må bra! Se till att ha roliga eller intressanta aktiviteter på fritiden. Du kan till exempel hänga med kompisar eller prova någon sport. Du är bara ung en gång i livet, se till att ta vara på det!

Testa nya saker

Det är viktigt att inte bara tänka på skolan. På ungivbg:s hemsida kan du hitta massvis med aktiviteter som du kan testa på. Det är roligt att testa nya grejer och då kanske du till och med hittar vänner för livet!

Ta ansvar och följ regler

När man börjar högstadiet får du ta mer ansvar i skolan och det är viktigt att följa de rutiner och regler som skolan har. Genom att följa regler och ta ansvar hjälper du också till att öka trivseln både för din egna del men för alla andra också.

Text: Emanuel och Alfred

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se