Gå till innehåll

Verktygsfält

På gång i kultur- och fritidsförvaltningen

Häng med på vad som är på gång hos kultur- och fritidsförvaltningen under mars 2023.

Två elever pratar medan en lärare i bakgrunden lyssnar.

Barnens förslag på framtidens Brålanda

Just nu pågår projektet Våra Rum i Brålanda. Vänersborgs kommun arbetar bland annat lokalt med barn och unga om hur Brålanda centrum kan utvecklas i framtiden.

Arbetet sker i flera steg, däribland tillsammans med elever i klass 5 på Brålandaskolan. I konceptet Arkitekter i skolan har stadsarkitekten och stadsträdgårdsmästaren arbetat med klassen utifrån barnens upplevelser av gemensamma platser i centrala Brålanda. Deras tankar presenteras i en utställning på Brålanda bibliotek under mars månad.

Förutom arbetet med barn genomförs workshops och dialoger med andra Brålandabor och medlemmar i företagar- och fastighetsägarföreningarna.

Förändringar i bygden

De omfattande insatserna kring infrastruktur i bygden, däribland det planerade tågstoppet, kommer påverka hela samhället. Det gäller den gestaltade livsmiljön och i förlängningen intresset att flytta till eller stanna kvar i orten.

Målet är att utveckla Brålanda centrum till en modern och attraktiv stationsort. Flera av de tankar och synpunkter som kommer fram under projektet ska formuleras i handlingsplaner och vissa kan ingå i den fördjupade översiktsplanen (FÖP) som presenteras senare under 2023.

- Våra Rum är ett så fint projekt, säger Ida Svanberg, verksamhetschef kultur och projektledare. Vi får in många bra förslag på konkreta förbättringar av de som lever och växer upp i Brålanda. Barnen har kloka tankar som kan bidra till att den gestaltade livsmiljön i orten och vi får syn på nya platser och möjligheter. Det bådar gott för framtiden.

Projektet Våra Rum

Projektet Våra Rum har stöd från Fyrbodals kommunalförbund och i arbetsgruppen ingår representanter från Kultur- och fritidsförvaltningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen, Kommunstyrelseförvaltningen och Miljö- och byggnadsförvaltningen.

Barnens utställning på Brålanda bibliotek

Utställningen med barnens förslag på framtidens Brålanda pågår 2-23 mars 2023 på Brålanda bibliotek. Se öppettider på bibliotekets hemsida alternativt besök under meröppet.

Workshop för allmänheten, utifrån barnens förslag, hålls den 28 mars klockan 18-20 på Musik- och kulturskolan i Brålanda.

Kontaktperson Ida Svanberg, verksamhetschef kultur och projektledare, nås via kommunens växel 0521-72 10 00.

Musikskolans stråkorkester uppträder på scen med en dirigent i mitten.

Musik- och kulturskolan bjuder på ett rejält konsertutbud under mars månad.

Torsdag 9 mars klockan 18.30

Stråkfest i Huvudnäsaula med Vargöns kammarorkester, stråkorkestern Stråkdraget, Minidraget och Svänggänget.

Lördag 11 mars klockan 12.00

Blåsfest i Huvudnäsaulan med Windband, Big Pack, Blåsett, Blås på, Vargöblåset och Brålandablåset.

Tisdag 14 mars klockan 19.00

Symfonifest i Vänersborgs kyrka med Vargöns symfoniorkester som spelar Stravinsky, Bizet, Schubert och Wiklund. Pianosolist är Jula Thuvesen.

Onsdag 15 mars

Pianoafton i Festsalen på Folkets Hus med Musik- och kulturskolans pianoelever.

Hyllor med böcker, gröna växter och besökare i Vänersborgs bibliotek.

Från och med mitten av mars kommer Biblioteken i Vänersborg ingå i Biblioteken i Fyrstad. Det är ett samarbete mellan folkbiblioteken i de fyra kommunerna Lysekil, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg och kommer bland annat att innebära att biblioteken får en gemensam webbplats, biblioteksdatabas och mediebestånd.

Byte av biblioteksdatasystem

För dig som biblioteksanvändare innebär ett gemensamt biblioteksdatasystem att du når ett större medieutbud. Servicegraden ökar och alla invånare har möjlighet till samma service, oavsett var i Fyrstad du bor.

Du kommer att kunna låna, reservera och lämna tillbaka medier på vilket bibliotek som helst i de fyra kommunerna. Eftersom det därför är nödvändigt med ett byte av system och webb behöver Biblioteken i Vänersborg ha stängt sina bibliotek i centrum, Brålanda, Frändefors och Vargön den 9-16 mars.

Under de här dagarna kan du inte använda bibliotekens hemsida, göra omlån, reservera böcker eller använda andra bibliotekstjänster. Däremot kan du lämna in lånade böcker och annan media i samtliga inkastlådor vid bibliotekens entréer.

Tack för din förståelse!

Unga talangfulla musiker från YOMA kommer att spela på Vänersborgs bibliotek och på Vänersborgs museum lördag den 4 mars mellan klockan 12-13.

YOMA betyder Young Musicians Academy och är en kursverksamhet inom klassisk musik för ungdomar från hela landet. Många av dessa ungdomar känner Vänersborgspubliken igen från Polstjärnepriset, så räkna med härliga musikupplevelser.

Nästa tillfälle att höra YOMA-ungdomarna är 6 maj.

Nu börjar vi planera inför Sommarscen, ett program med kulturaktiviteter utomhus i somriga Vänersborg. Det finns en digital enkät på hemsidan under fliken Sommarscen, där vi samlar in förslag till årets Sommarscen (som startar 26 juni).

Vad vill du se/uppleva? Vilka kulturaktiviteter saknar du? Gör din röst hörd under mars månad.

Gå till enkäten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jazz Mini Camp 12 mars på Vänerparken

Jazz Mini Camp och Impro Day Camp är dagskurser för ungdomar mellan 11-15 respektive 16-20 år. Under en dag får deltagarna spela i ensemble, jobba med improvisation, samspel och få repertoarkännedom.

Det spelar ingen roll om deltagaren är nybörjare på jazz/improvisation eller om den redan har spelat ett tag, vi delar in i grupper efter nivå.

Förkrav Jazz Mini Camp

Du ska ha spelat på ditt instrument ett tag och kunna hantera det väl. Du behöver kunna ta instruktioner via noter, ackord och/eller gott gehör och kan alltså inte vara nybörjare på ditt instrument.

Förkrav Impro Day Camp

Du ska kunna grunderna inom jazz och jazzensemble och ha god kunskap om jazzteori och en grundläggande kunskap om genren och repertoaren.

Läs mer på Vänersborg Jazz Academy

Anmälan till årets sommarkurs är öppen

Just nu pågår planerna för nästa Jazzkurs Vänersborg som blir 23-28 juli 2023.

Kursen är för dig mellan 13 och 25 år och bjuder på inspirerande workshops, master classes, öppna jam och avslutande jazzfest med lärare och elever. Under en dryg vecka samlas ungdomar från hela Sverige/norden för att spela, jamma, träffa nya spelkompisar och jobba med några av Sveriges främsta jazzmusiker som gästlärare.

Läs mer på Vänersborg Jazz Academy

Bildkollage från verksamheten med pärlor, biljard och soffgrupp.

Torsdag 9 mars invigs Barnens Kastanj som är en öppen fritidsverksamhet riktad till barn mellan 6 och 12 år på Kastanjevägen.

Vanliga aktiviteterna på Barnens Kastanj är exempelvis idrott och lek, spel, pyssel, måleri, bakning, firande av högtider, tjejträffar, läxhjälp, språkinlärning, film, bingo, biljard, tv-spel, fika och dans.

Verksamheten har ersatt tidigare Hjälpande Händer och bedrivs av Vänersborgs kommun i samverkan med Vänersborgsbostäder.

Vid frågor om verksamheten vänligen kontakta

Glenn Hasselberg, enhetschef på Kultur- och fritidsförvaltningen

I mars månad ökar kommunkoreograferna sina aktiviteter och synlighet. Under våren kommer du kunna träffa dem i projekt på huvudbiblioteket och utomhusbiograf i maj i Vargön och Brålanda.

Du kan följa projektet Kommunkoreograf på kommunens webb eller på Instagram: vbg_kommunkoreograf.

Projektet påbörjades juni 2022 och avslutas maj 2023.

En person med näsring som har en kedja till örat.

Timjan och biblioteken i Vänersborg arrangerar föreläsningen HBTQ+, normer & mänskliga rättigheter tillsammans med RFSL Sjuhärad!

 • Vart: Auditoriet, Vänersborgs huvudbibliotek.
 • Tid: 16.00-17.00
 • Ålder: Riktar sig främst till vuxna
 • Kostnad: Gratis

Föreläsningen riktar sig främst till kommunanställda men också till allmänheten. Det finns begränsat antal platser i lokalen.

Anmälan sker till medlinn.zikollaj@vanersborg.se

Nästa föreläsning

Nästa föreläsning sker den 4 april. Denna gången för anhöriga till HBTQ-ungdomar med Emil Åkerö som föreläsare.

Bildruta från den tecknade filmen, där en igelkott och ekorre tittar upp sida vid sida bakom en sten.

Varje år röstar barnen i förskolan, förskolklass, fyran och åttan fram de filmer de vill se under skolbiovisningarna. Den 25 mars visas den film som barnen i förskoleklass valt som sin film i skolbiovalet 2023.

 • När? 25 mars klockan 11.00
 • Var? Stora Biografen, Residensgatan 5
 • Hur? Fri entré

Latte Igelkott och den magiska vattenstenen

Följ med till Hemskogens underbara värld, befolkad av listiga och snälla djur; Latte Igelkott, Ekorren Tjum och många andra.

I skogen råder torka men det sägs att det finns en magisk vattensten i björnarnas rike. Latte är en ovanligt stöddig liten igelkott och ger sig av ensam för att hämta stenen. Men för att komma dit måste Latte ta sig genom lodjurens och vargarnas riken. Och om hon lyckas ta sig dit, hur skall hon då kunna röva bort vattenstenen från björnarnas borg?

Filmen är 78 minuter lång

Timjan har öppen verksamhet på tisdagar & torsdagar, förutom 9 – 16 mars då Timjan har stängt för planering.

 • Datum: 2/3, 7/3, 21/3, 23/3, 28/3 och 30/3
 • Var: Timjan ligger en trappa ner i Vänersborgs huvudbibliotek
 • Klockan: 15.00-19.00
 • Åldersgräns: från året du blir 13 år tills du är 25 år
 • Kostnad: Gratis

Temat under mars är HBTQ+ och kroppen

Denna månad kommer vi hitta på kreativa aktiviteter kring ämnet HBTQ+ och kroppen. Besökare mellan 13-25 år kan under mars skulptera kropp i lera, måla tillsammans inför en utställning på ämnet HBTQ+, kolla på film samt andra kulturaktiviteter.

Skapa i musikstudion

Har du en låt du vill spela in, vill du podda eller göra beats? Då har du möjlighet att boka en timme i vår studio under våra öppettider.

För att kunna boka studio Mimmi behöver man fått ett studiokort av Timjan. Studiokort går att ordna på tisdagar.

Extra öppet i studion

Studion har dessutom extraöppet tillsammans med Medborgarskolan.
En ledare från Medborgarskolan finns på plats varje måndag för att vara behjälplig under din studiosession.

Har du Timjans studiokort och erfarenhet med programmet Logic Pro X och av studioutrustning så kan du få egen tid i studion genom att skapa en studiecirkel genom Medborgarskolan.

 • När: 6/3, 13/3, 20/3, 27/3
 • Tid: 16.45-19.00

Dansmöjligheter på Timjan

Besökare har också möjlighet att boka den stora salen Space Newal som är utrustad med dansspeglar och dansmattor för att dansa tillsammans med vänner.

Skapa i 3D

Som besökare kan du boka in dig hos oss för att skriva ut på våra 3D-skrivare.
Under öppettiderna kan du komma till oss med en länk på det du vill skriva ut i 3D-skrivaren. Vi lägger då in det på skrivaren och kontaktar dig när ditt verk är färdigt!

HBTQAI+ mötesplats

Mötesplatsen är en plats för dig som identifierar dig inom HBTQAI+. På mötesplatsen umgås man, fikar och gör olika aktiviteter.

Temakväll HIPHOP

Lördag 18 mars arrangerar Timjan temakväll på temat HIPHOP. Vi kommer erbjuda flera aktiviteter kring hiphopens olika element. Exempelvis göra en gemensam låt i studion, kolla film, ha workshops i hiphop-dance, skapa graffititags med mera.

 • När: 18 mars
 • Tid: 17.00-21.00

Gruppverksamhet

Varje torsdag träffas Timjans dansgrupp i lokalerna och skapar dans tillsammans.

Tillsammans med Studiefrämjan har Timjan en rollspelsgrupp som träffas på lördagar.

Efter ungdomars önskemål håller vi just nu på att starta upp en filmklubb samt en bokklubb.

Läs mer om Timjan på ungivbg.se

Fyra fritidsledare sitter i sofforna på Torpa fritidsgård.

I slutet av februari öppnade Torpa fritidsgård upp sina nya efterlängtade lokaler. Fritidsgården har växt och huserar nu med över 600 kvadratmeter i Torpaskolans gamla matsal och aula.

Den nya delen av lokalerna är ommålade och möblerade efter ungdomarnas egna önskemål och idéer. Tanken är att den gamla delen i aulan för rörelse och aktivitet, och den nya delen i matsalen som lugnare och trivsammare för soffhäng, film, spel och umgänge.

Tillsammans med det lokala kulturlivet kommer Kulturveckans jubileum arrangeras vecka 43 (23-29 oktober).

Syftet med Kulturveckan är att synliggöra de lokala kulturföreningarna och kulturverksamheterna, samt låta Vänersborgarna prova-på och uppleva kultur.

Var med och bidra till 10-årsjubileumet

Välkomna till uppstartsmöte för arrangörer som vill vara en del av Kulturveckan.

 • När: tisdag 7 mars via Teams på grund av snöoväder!
 • Tid: 18.00 – senast 20.00
 • Plats: Auditoriet i Vänersborgs bibliotek

Anmäl dig senaste 6 mars

Anmälan till malin.haglund@vanersborg.se

Vi bjuder på fika och kaffe. Var vänlig uppge eventuell specialkost.

Månadsbrevet publiceras av kultur- och fritidsförvaltningen i Vänersborgs kommun. Det presenterar ett urval av förvaltningens publika verksamhet och talar om vad som är på gång inom förvaltningen.

Få nästa månadsbrev till din mail

Vill du prenumerera på månadsbrevet och få senaste uppdateringen till din mejl? Anmäl dig genom att skriva in din e-postadress nedan.


Vänligen dubbelkolla att din angivna adress stämmer.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
7 mars 2023