Gå till innehåll

Verktygsfält

På gång i kultur- och fritidsförvaltningen

Häng med på vad som är på gång hos kultur- och fritidsförvaltningen under september 2023.

Personer i olika åldrar använder gymmaskiner utomhus.

Välkommen att prova tillfälligt utegym på Sportcentrum

Från den 6 september fram till den 10 oktober kommer nio gymmaskiner att vara tillgängliga för allmänheten utanför Arena Vänersborg på Brättevägen 15. Att nyttja gymmet kostar inget för dig som besökare.

På invigningsdagen den 6 september klockan 12.00-13.00 finns representanter från företaget som levererar utegymmet på plats för att svara på dina frågor och ha en genomgång av maskinerna.

Gymmet är på plats på prov och medför ingen kostnad för Vänersborgs kommun. För att utvärdera Vänersborgarnas tankar om utegymmet pågår en digital enkät under provperioden.

- Vi hoppas att så många som möjligt tar chansen att använda utegymmet och ge sin åsikt om det genom enkäten, säger Adam Gistedt enhetschef för Idrottsanläggningar på kultur och fritidsförvaltningen.

Läs mer om utegymmet på Sportcentrum

Bokhyllor med böcker omger en läshörna på biblioteket.

Biblioteket i Frändefors har renoverats under året och bjuder på extraöppet under Barnens dag lördag den 2 september.

Besökare hälsas varmt välkomna mellan klockan 10-15, med särskild invigning klockan 11.00. Det finns pyssel för barnen och biblioteket bjuder på mingelsnacks.

Personalen berättar gärna om samarbetet med Biblioteken i Fyrstad, bibliotekets digitala tjänster och mycket mer.

Målning i blåa toner med antydan till växlighet och hav.

Hjärtligt välkommen på invigningen av höstens utställning Goodscape. En utställning där vi möter konstnären Yll Xhaferi som är bosatt och uppvuxen i Kosovo.

Verken är unikt framtagna för utställningen i Vänersborg och flera är inspirerade av närområdet.

Vernissage

Vernissage hålls lördag den 16 september klockan 13.00-15.00.

Om konstnären Yll Xhaferi

Konstnären Yll Xhaferi är bosatt och uppvuxen i Pristina, Kosovo. Hans barndom spenderades mitt i kölvattnet efter ett krig. Ett krig vars efterdyningar kom att forma hans syn på världen utanför Kosovos gränser och på innebörden av frihet. I utställningen på Vänersborgs konsthall visas verk som vuxit fram ur ett barns drömmar om att fly bort från vardagens terror till en ny plats som både är idyllisk och främmande.

Läs mer om utställningen på webbsidan för Vänersborgs konsthall

Som ett steg i arbetet med att skapa trygga mötesplatser påbörjar flera ungdomsverksamheter i Kultur- och fritidsförvaltningen en HBTQ-utbildning för personalen i september. Utbildningen leder till en certifiering av verksamheten.

Certifieringsprocessen innebär att personalen utbildas i exempelvis inkludering och mänskliga rättigheter, vilket syftar till att stärka medarbetarnas kompetens och skapa ännu starkare verksamheter där alla barn och unga känner sig trygga och inkluderade.

Bibliotekets IT-pedagog står intill ipads för utlåning på biblioteket.

IT-pedagog Adam Norberg på Vänersborgs bibliotek.

Kultur- och fritidsförvaltningen och socialförvaltningen i Vänersborgs kommun har tillsammans anställt en IT-pedagog i ett ettårigt projekt för att få fler invånare att känna sig delaktiga och inkluderade i vårt samhälle, och minska det digitala utanförskapet.

Pilotprojektet genomförs med en IT-pedagog som kan finnas vid kommunens bibliotek, på träffpunkter, uppsökande verksamhet eller liknande och erbjuda digitalt stöd och hjälp samt hålla informationsträffar.

IT-pedagogen kommer att inledningsvis göra en kartläggning av hur det digitala utanförskapet ser ut i kommunen och olika målgruppers behov. Genom att ha en dedikerad person för uppdraget underlättas samordning och möjliggör att kommunen når fler och olika målgrupper.

- Jag ser fram emot att hjälpa vänersborgarna med olika IT-frågor, säger Adam Norberg som påbörjade sin tjänst som IT-pedagog i juni.

Läs pressmeddelandet om satsningen mot digitalt utanförskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Flytvästar, cyklar, skridskor, innebandyklubbor och annan utrustning står uppradade i Fritidsbankens lokaler.

Nu står Fritidsbanken i Vänersborg inför en nystart i nya lokaler och med utökad service för invånarna.

Från vecka 44 planeras att verksamheten öppnar i gemensamma lokaler med Torpa fritidsgård. Inför flytten har Fritidsbanken stängt och samtidigt sker en inventering av det stora omfång av utrustning som finns för utlåning.

Om du har lånad utrustning hemma kan den återlämnas på Torpa fritidsgård när lånetiden gått ut.

Utökad service

I samband med återinvigningen vecka 44 utökas öppettiderna till att följa fritidsgårdens öppettider. Det ger bättre förutsättning för kommunens invånare att hämta och lämna lånad utrustning.

En ny service blir också möjlighet att boka utrustning via webben.

Om fritidsbanken

Fritidsbanken är ett bibliotek med sport- och friluftsprylar. Här kan du låna utrustning för en aktiv fritid, som exempelvis flytvästar, skridskor, tält, hjälmar, bollar av olika slag och mycket mer.

Vill du skänka utrustning till Fritidsbanken?

Genom en samverkan med Kretsloppsparken på Torpa kan du som vill skänka utrustning till Fritidsbanken lämna denna på Kretsloppsparken.

De tre unga musikerna sitter på rad och tittar in i kameran.

Caixa Cubo

Den 25 september arrangeras lunchkonsert klockan 12.00-13.00 på Vänersborgs museum med den hyllade brasilianska pianotrion Caixa Cubo.

Efter konserten följer clinic 13.30.14.30 för musikstuderande från 16 år och uppåt.

Läs mer om konserten och hur du kan anmäla dig till clinicen

Arrangemanget sker i samverkan mellan Vänerborg Jazz Academy, Vänersborgs museum och Vänersborgs musikförening.

Helgkurs för jazzmusiker i november

Redan nu är anmälan öppen till ytterligare en helgkurs med The Jazz Studio. Kursen sker den 10-12 november och vänder sig till sångare 19 år och uppåt, samt till musikerestet/spetsestet.

Läs mer på Vänersborg Jazz Academys webbsida

Varmt välkommen att upptäcka och skapa i konsthallens ateljé. Här kan du på egen hand upptäcka och utforska olika material och tekniker som knyter an till den pågående utställningen.

I höst visas utställningen Goodscape med Yll Xhaferi där vykort, landskap och identitet står i fokus. I konsthallens ateljé finner du material för att skapa egna vykort med olika tekniker.

Öppen ateljé 16 september till 11 november

 • Tisdagar och torsdagar 12.00-18.00
 • Lördagar 11.00-15.00

Det kostar inget att delta. Rekommenderad ålder från 3 år.

Timjan drar igång hösten med mängder av aktiviteter och satsningar. Under ordinare öppettider har verksamheten öppet för ungdomar som vill träffas, skapa och utmana sin kreativitet.

Följ Timjan på sociala medier för mer information om det ordinarie utbudet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utbytesprojekt med Italien

Under hösten fortsätter Timjan att driva ett utbytesprojekt för ungdomar tillsammans med projektledaren för ungt inflytande på kommunstyrelseförvaltningen.

Tidigare i år var ungdomar från Italien på besök i Vänersborg för att ta del av våra verksamheter och ungdomsarbete. Under hösten är det vänersborgsungdomarnas tur att åka på motsvarande resa till Italien.

Utlåningspåsar för kreativitet och händiga ungdomar

Från september utvidgar Timjan hemlåningen av pysselpåsar samt den nya satsningen på Handy hen-påsar.

Pysselpåsar

Med hjälp av biblioteket kommer det finnas möjlighet för Timjans målgrupp att låna hem pysselpåsar.

De olika pysselpåsarnas tema är

 • Skissa
 • Skapa med lera
 • Skissa & virka
 • 3D-penna

Gemensamt för alla påsar är att du som låntagare får med verktyg och material för att på egen plats skapa utifrån den påsen man valt. I påsen finns också enkla instruktioner för skapandet samt inspirationsbilder.

Handy Hen

Timjan kommer också låna ut material under titeln Handy Hen. De olika påsarnas tema är:

 • Flytta hemifrån (med olika verktyg)
 • Symaskin

Utlåning av Timjans lokaler

Under hösten kommer det finnas möjlighet att låna Timjans lokaler när verksamheten inte har öppet.

Utlåningen är till för de ungdomar mellan 13-25 år som har ett projekt de vill arbeta med. Det kan exempelvis gälla att måla för en utställning, dansa, spela in ett musikalbum, sy och så vidare.

Syftet med det riktade verksamhetsbidraget är att bidra till att alla invånare ges likvärdiga möjligheter att ta del av arrangemang och/eller delta i föreningslivet. Bidrag kan sökas för löpande verksamhet, men också för riktade insatser. Ansökan om bidrag görs inför kommande år.

Ansökningsperiod

Sista ansökningsdag är 30 september.

Ansökan

Klicka här för att komma till föreningsregistret, logga in och ansöka. Länk till annan webbplats.

Kriterier för ansökan

Klicka här för att läsa kriterier för bidrag inom kultur- och fritidsförvaltningen Pdf, 259.8 kB.

Vi samlar kulturföreningarnas ordförande och kassörer för att nätverka och utbyta tankar kring aktuella ämnen, samverkan, arrangörskap.

Höstens första träff är planerad till tisdag 12 september klockan 18.00-19.00 i Gröna salen i Vänersborgs bibliotek.

Anmäl ditt deltagande

Anmälan om deltagande och eventuell specialkost samt förslag på mötespunkter senast den 10 september.

Anmälan sker på e-post: malin.haglund@vanersborg.se

Den 23 -29 oktober arrangeras årets härliga Kulturvecka. Kulturföreningar, studieförbund och andra kulturaktörer är i full gång med att planera sina aktiviteter.

Alla arrangörer som anmält programpunkter hälsas välkomna till det tredje och sista planeringsmötet där vi fokuserar på programmet och marknadsföringen av Kulturveckan 2023.

 • Tisdag 12 september
 • Klockan 19.00-20.00
 • Gröna salen i Vänersborgs bibliotek

Anmäl ditt deltagande

Anmäl ditt deltagande och eventuell specialkost senast den 10 september.

Anmälan sker på e-post: malin.haglund@vanersborg.se

En kultur- och fritidsförvaltning för alla

Förvaltningens broschyr ligger uppslagen för läsning.

För att ge dig en bättre inblick i vad förvaltningen gör för kommunens invånare har vi tagit fram en broschyr som presenterar kultur- och fritidsförvaltningen i Vänersborg.

Ta del av den digitala och interaktiva broschyren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Önskar du hellre en pappersvariant att ha i handen? Välkommen att hämta ett exemplar på våra bibliotek, i Arena Vänersborg samt i kommunhusets reception.

Mer om vad som händer i närområdet

Genom turistbolaget Visits webbplats får du ännu fler tips på vad som händer i närområdet.

Besök Visist webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om månadsbrevet från kultur- och fritidsförvaltningen

Månadsbrevet publiceras av kultur- och fritidsförvaltningen i Vänersborgs kommun. Det presenterar ett urval av förvaltningens publika verksamhet och talar om vad som är på gång inom förvaltningen.

Få nästa månadsbrev till din mail

Vill du prenumerera på månadsbrevet och få senaste uppdateringen till din mejl? Anmäl dig genom att skriva in din e-postadress nedan.


Vänligen dubbelkolla att din angivna adress stämmer.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
1 september 2023