Hoppa till innehåll

 

Specialkost

Maten i skolan

I våra skolkök tillagas idag drygt 5000 lunchportioner varav ca 500 är specialkoster av medicinska skäl. Skolrestaurangerna erbjuder måltider enligt publicerad matsedel. Måltiderna skall grundlägga och främja goda kostvanor och vara vällagad och omväxlande samt ge eleverna ca en tredjedel av det dagliga behovet av energi- och näringsämnen enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

I skolrestaurangerna serveras två dagens lunch varav en rätt alltid är vegetarisk. Eleverna kan fritt välja mellan rätterna. Med reservation för att någon av rätterna kan ta slut.

Måltiden består av en kött- ,fisk- eller vegetarisk rätt samt potatis, ris eller pasta med undantag av de dagar då det serveras soppa eller annat alternativ. Till måltiderna serveras en salladsbuffé, bröd, smörgåsmargarin. Som måltidsdryck serveras mjölk och vatten. 

Elever som av medicinska, skäl har behov av specialkost erbjuds eget alternativ.

Specialkost i skolan

Vi serverar inte nötter, jordnötter, mandel, sesamfrön, vallmofrön och kiwi i våra skolkök eftersom livsmedel kan ge allvarliga allergiska reaktioner.

Om ditt barn har allergi eller överkänslighet eller behov av annan kost av andra medicinska skäl, erbjuds ett lunchalternativ från våra kök.
En medicinsk bedömning ska ligga till grund för specialkost som handlar om överkänslighet/ allergi.

Ifylld ansökan om specialkost till respektive skolkök innan läsårsstart.

För elever som inte äter ett livsmedel på grund av etiska skäl till exempel kött, fläskkött eller andra råvaror, finns alltid ett annat alternativ som man kan välja i skolrestaurangen.

En ny ansökan - ska göras varje läsårsstart/ vid förändring alternativt avslut.

Frånvaro -  vid sjukdom/ ledighet - vid sjukdom/ ledighet ska produktionsköket meddelas så snart som möjligt

Återgång . vid återgång efter sjukdom/ ledighet meddela produktionsköket.

Tjänsten kräver Bank-ID alternativt Foregin ID. Har ni inte Bank-ID kontakta rektor på er skola.

Ansökan till specialkostansökan:
Blankett ansökan specialkost av medicinskaskällänk till annan webbplats

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Kostchef
Anna-Karin Svensson

Telefon: 0521-72 13 01

Enhetschef område Norra
Tuula Augustsson
Telefon:
0521-72 13 79

Enhetschef område Torpa:
Jenny Malmqvist
Telefon: 0521-72 21 80

Enhetschef område Gymnasiet och Vargön:
Gisela Gavelin
Telefon:
0521-72 20 96

Enhetschef område Förskolor:
Agneta Wallander

Telefon: 0521-72 24 33