Hoppa till innehåll

Publicerad 2017-09-18

Närlagad mat i nytt tillagningskök på Mariedalskolan

Nu har Mariedalskolan en större matsal, lugnare matmiljö och ett modernt och nyrenoverat kök. Camilla, Sofia, Elmedina och Anna är mycket nöjda med att numera kunna tillaga maten på plats och komma närmare sina gäster, alltså barnen på Mariedalskolan.

- Vänersborgs kommun gör en mångmiljonsatsning och det är vi mycket glada för, säger kostchef Anna-Karin Svensson. Mariedalskolans kök är det första av fem som byggs om till tillagningskök i projektet Framtida kök. Enhetschef Gisela Gavelin har suttit med som sakkunnig från kostenheten i projekteringsgruppen och även representanter från köket har varit delaktiga i processen. Nya tillagningskök ute på skolorna ger en bättre arbetsmiljö både för kökspersonalen och barnen.
- Det är kul att laga mat här lokalt på skolan och att vara med i hela kedjan. Vi är jätteglada att komma närmare barnen och pedagogerna som är våra gäster, säger kökspersonalen, som nu lättare kan anpassa produktionen efter gästernas önskemål. Miljövinster görs också genom minskat svinn och på sikt färre transporter.

Modernt och praktiskt tillagningskök

Det nya köket är modernt och lättarbetat med bra förvaringsutrymmen. Med ett tillagningskök på skolan får maten ännu bättre kvalitet eftersom den kan serveras nylagad och får kortare varmhållningstid. Detta hoppas man förstås ska uppskattas av matgästerna, och det är redan flera barn som sagt att de tycker att det har blivit jättebra! I Mariedalskolans kök lagas cirka 500 portioner lunch per dag och ett härligt salladsbord. Förutom lunch serveras även frukost och mellanmål till skolans fritids.

Matsalen är ett hjärta i skolan

Förutom det nya köket finns det nu en nyrenoverad och uppskattad större matsal som utökats med 40-50 fler sittplatser. Placeringen av den nya låga serveringsdisken nära ingången och diskinlämningens nya placering nära dörren ut, ger ett bättre flöde och bidrar till lugnare miljö i matsalen. Dessutom är det tystare med något sänkt tak och ljudabsorberande material i exempelvis möbler, golvmaterial och isolering. Allt för att skapa en trivsam matmiljö för gästerna.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se