Hoppa till innehåll

Publicerad 2020-12-02

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Symtomfria barn bör stanna hemma om någon i familjen har covid-19

Familjekarantänen gäller barn som går i förskola, grundskola, grundsärskola samt för deras fritidsverksamheter som innebär nära kontakter med andra, exempelvis musikskola.

Från och med idag, den 1 december, rekommenderar Folkhälsomyndigheten att även yngre barn som bor tillsammans med någon som har covid-19 ska stanna hemma. Det innebär att barn i förskola, elever i grundskola och grundsärskola nu ska göra samma som elever i gymnasiet och vuxna och stanna hemma om någon man bor tillsammans med har covid-19. Detta kallas ibland för familjekarantän och innebär att man ska stanna hemma i minst sju dagar eller enligt läkares anvisningar från det att någon i hemmet fått covid-19.

Om någon i ert hushåll får bekräftad covid-19 och ert barn därför måste stanna hemma ber vi att ni kontaktar ert barns förskola eller grundskola.

Fortsatt gäller att vårdnadshavare inte ska komma in på förskolor och grundskolor. Ni lämnar och hämtar era barn utomhus. Detta gäller alla.

Det är nu mycket viktigt att vi alla noga följer de riktlinjer vi får från Folkhälsomyndigheten och smittskydd för Västra Götalandsregionen. Tillsammans hjälps vi åt att hålla smittspridningen nere.

Tänk på att:

  • Stanna hemma om du är sjuk! - Även vid milda symtom
  • Hålla avstånd!
  • Tvätta händerna ofta, i minst 20 sekunder!
  • Hosta och nysa i armvecket!
  • Vara rädda om varandra
Mer information finns på Folkhälsomyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se