Hoppa till innehåll

Publicerad 2022-09-28

Kostenheten bjuder på beredskapsmat

Vecka 39 är det krisberedskapsvecka med tema Mat och på Frändeskolan serveras beredskapsmat.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har varje år en krisberedskapsvecka, en kampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser. Vänersborgs kommun deltar i kampanjen och under vecka 39 serverar kostenheten beredskapsmat i samtliga restauranger inom skolan och förskolan.

- Vi vill öka kunskapen och medvetenheten hos både kommuninvånare och -personal. Krisberedskap gäller alla! Om alla är mer medvetna om vad man själv kan göra inför en eventuell kris, blir samhället mindre påverkat och sårbart om det händer något. Tillsammans är vi starka, säger Jessica Roth Andersson, beredskapssamordnare.

Full koll på krislådan
På Frändeskolan i Frändefors är det fokus på krisberedskap denna vecka. Elin Källback, Sonja Isaksson, Hampus Björkstål och Valter Gustavsson går alla i klass 6 och har full koll på vad som kan vara ”bra att ha-saker” i sin krislåda hemma.

- Vi har pratat i klassrådet om krisberedskap och vad man kan ha i sin krislåda hemma. Vi har en del hemma redan, som köttfärssås på burk. Men en radio är bra att ha också, säger Hampus.

- Vi har tortillabröd och min mormor har en laddare till sin telefon som har solceller, säger Valter.

- Vi har vårt utspritt i huset med bland annat flera ficklampor och batterier, berättar Elin Källback.

Mat på burk och från skafferiet
Barnen på Frändeskolan är nöjda med maten, även om det inte riktigt smakar precis som vanligt. Både tisdagens majssoppa och måndagens kokta och grillade korvar med bröd gick ner. Kocken Fredrik Nilsson avslöjar att det fanns två sorters mos till korven, hemlagat mos och pulvermos, och att det hemlagade gick åt först. På menyn resten av veckan står fiskbullar i dillsås, ravioli i tomatsås och chili sin carne. Det mesta kommer från burk och skafferivaror.

- Maten är god. Det smakar lite annorlunda, men det är inte dåligt. Vi äter bruna bönor på burk hemma ibland, men annars äter vi nästan bara hemlagad mat, berättar Hampus.

- När vi åker ut med båten har vi ibland burkmat med oss, säger Sonja.

För kostenhetens del är det här en bra övning inför ett skarpt krisläge.

- Vi gör detta för att träna oss. Det är bra att vara förberedd om det skulle bli skarpt läge. Sedan finns det ju olika typer av utmaningar vi kan få och olika scenarion kan uppstå, säger Anna-Karin Svensson, kostchef. Menyn är planerad utifrån ingredienser som vi kan förvara i ett krisförråd, precis som man kan ha i sitt skafferi hemma. Mat som inte kräver kylförvaring eller frysförvaring. Vi har koncentrerat oss på varmrätterna. Tillbehör till måltiderna och frukost och mellanmål rullar på som vanligt.

Krisberedskap på lektionstid
Även på hemkunskapslektionen pratar man om beredskap och läraren Robert Zackrisson visar vad en krislåda med torrvaror kan innehålla. Allt från ris och pasta till nötter och choklad.

- Det är viktigt att alla har sin beredskap hemma, så man klarar minst en vecka själv. Vi brukar trycka på fyra saker att planera för: mat, värme, vatten och kommunikation. MSB har checklistor på sin hemsida som man kan utgå från. Skulle det bli en större kris, har kommunen fullt fokus på att till exempel skola och omsorg fungerar. Som privatperson bör man förbereda sig inför att klara sin beredskap hemma själv, avslutar Jessica Roth Andersson.

Läs mer om kampanjen och hur du förbereder dig inför en kris på https://www.msb.se/sv/rad-till-privatpersoner/forbered-dig-for-kris/ Länk till annan webbplats.

Sonja Isaksson och Elin Källback går i klass 6 på Frändeskolan.

Sonja Isaksson och Elin Källback går i klass 6 på Frändeskolan.

Kocken Fredrik Nilsson lagar den här veckan beredskapsmat.

Kocken Fredrik Nilsson lagar den här veckan beredskapsmat.

På hemkunskapslektionen berättar läraren Robert Zackrisson om vad en krislåda kan innehålla för torrvaror.

På hemkunskapslektionen berättar läraren Robert Zackrisson om vad en krislåda kan innehålla för torrvaror.

Eleverna går också igenom vad man behöver äta för att få näring varje dag.

Eleverna går också igenom vad man behöver äta för att få näring varje dag.

Valter Gustavsson och Hampus Björkstål går i klass 6 på Frändeskolan.

Valter Gustavsson och Hampus Björkstål går i klass 6 på Frändeskolan.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se