Gå till innehåll

Verktygsfält

Verktygsfält

Att söka till högskola och universitet

Funderar du på att söka till högskola eller universitet? Låt oss guida dig!

För att hitta utbildningar som passar dina behov, exempelvis det du är intresserad av eller vill jobba med, finns det flera steg du kan ta för att se dina alternativ.

  • Vad vill du?
    Börja med att reflektera över dina intressen, styrkor och passioner. Vad är du nyfiken på? Vilka ämnen eller aktiviteter engagerar dig mest? Fundera också på vilken typ av arbete du kan tänka dig i framtiden.
  • Sök yrken som matchar dina intressen
    Använd webbplatser som arbetsförmedlingen, karriärportaler eller yrkeshögskolor för att läsa om olika yrkesroller, krav, och framtidsutsikter.
  • Matcha yrke med utbildning
    När du har fått bättre uppfattning om vilka yrken som matchar dina intressen är det dags att leta efter specifika utbildningar. På studera.nu Länk till annan webbplats. kan du söka på specifika ämnesområden, yrken, eller till och med på specifika kurser

  • Läs på om intressanta program och kurser
    När du hittar intressanta program eller kurser kan du läsa igenom kursplanerna för att förstå vad utbildningen innebär och vilka kunskaper och färdigheter du kommer att utveckla.
  • Få mer info om skolan och kurserna
    Delta i öppna dagar, online-webbinarier eller informationsmöten anordnade av universiteten och högskolorna. Detta ger dig en chans att få ett grepp om skolan, träffa lärare och studenter. Ofta får du chans att ställa frågor direkt till dem.

  • Jämför och gör ditt urval
    Jämför de program eller kurser du valt ut utifrån kriterier som kursinnehåll, kvalitet, campusfaciliteter, geografisk plats och antagningskrav. Fundera även över möjligheter till boende om du måste flytta till en ny stad.

Att hitta rätt utbildning är en process som kräver tid och efterforskning, men genom att följa dessa steg kan du göra ett mer informerat val som leder dig närmare dina yrkesmål och intressen.

Gör din ansökan

För höstterminen 2024 ska du ha skickat in din ansökan senast den 15 april.

Antagning.se Länk till annan webbplats. kan du söka till nästan alla högskole- och universitetsprogram i hela landet. Webbplatsen ger dig möjlighet att:

  • Söka efter och jämföra olika utbildningsprogram och kurser.
  • Läsa om antagningskrav och urvalsprocesser.
  • Skicka in din ansökan.
  • Ladda upp nödvändiga dokument.
  • Följa din ansökningsstatus.
  • Se dina antagningsbesked.

  1. Skapa ett konto
    För att använda Antagning.se behöver du först skapa ett användarkonto på webbplatsen.

  2. Sök utbildningar
    När du har ett konto kan du söka efter och välja de program eller kurser du är intresserad av. Du kan vanligtvis rangordna flera val efter prioritet.

  3. Komplettera din ansökan
    Beroende på vad du söker och dina tidigare studier kan du behöva ladda upp dokument som intyg och betyg. Vissa program kan också kräva särskilda ansökningshandlingar, som ett personligt brev eller arbetsprov.

  4. Bekräfta och skicka in din ansökan
    När alla delar av din ansökan är kompletta, skickar du in den via Antagning.se. Kom ihåg att göra detta innan ansökningsdeadline.

  5. Antagningsbesked
    Efter att ansökningsperioden är avslutad och urvalsprocessen genomförd får du ditt antagningsbesked via Antagning.se. Du måste sedan svara för att acceptera eller tacka nej till din plats. Läs om programkraven: Varje utbildningsprogram har specifika behörighetskrav som du måste uppfylla för att kunna ansöka. Dessa krav kan inkludera vissa förkunskaper från gymnasiet, såsom specifika kurser och betyg. Information om dessa krav finns vanligtvis i utbildningsbeskrivningen på antagning.se eller universitetets/högskolans egen webbplats.

Läs på om betyg och behörigheter
https://www.antagning.se/sv/betyg-och-behorighet/ Länk till annan webbplats.

När du är antagen

När du har blivit antagen till en högskole- eller universitetsutbildning finns det flera viktiga saker att tänka på och förbereda innan terminsstart.

Checklista för dig som är antagen Länk till annan webbplats.

Bostad

Att hitta boende är ofta en av de största utmaningarna, särskilt i studentstäder med hög efterfrågan. Börja leta efter boende så snart du fått ditt antagningsbesked:

  • Kontakta studentbostadsföretag
    Många städer har bostadsföretag som specifikt riktar sig till studenter. Registrera dig i deras bostadsköer så tidigt som möjligt.

  • Använd universitetets resurser
    Många universitet och högskolor erbjuder hjälp med att hitta bostad för sina studenter, eller har egna bostäder att tilldela.

  • Sök privat och dela lägenhet
    Titta på privata bostadsmarknaden och överväg att dela lägenhet med andra studenter för att bredda dina alternativ.

Ofta måste du vara väldigt aktiv och snabb när du söker bostad. Ha koll på vad du är ute efter och var ute i god tid.

Ekonomi

Se över din ekonomi och planera hur du ska finansiera dina studier och ditt liv som student:

  • Ansök om studiemedel
    I Sverige kan du ansöka om studiemedel från CSN (Centrala Studiestödsnämnden), som består av bidrag och lån. Gör detta så snart du blivit antagen.

  • Gör en budget
    Gör en månadsbudget för att hålla koll på dina inkomster och utgifter. Glöm inte att inkludera kurslitteratur, mat, bostad, och andra levnadskostnader.
  • Jobba extra
    Ofta finns tid över för att tjäna extra pengar under dina studier. Tänk bara på att inte låta ett extrajobb gå ut över studierna.

Registrering och upprop

  • Registrera dig på kursen/programmet: Glöm inte bort att registrera dig på ditt program eller din kurs. Detta är ofta ett krav för att formellt bli student på kursen.
  • Delta i uppropet: Många utbildningar har ett obligatoriskt upprop vid terminsstarten. Information om detta hittar du i ditt antagningsbesked eller på universitetets/högskolans webbplats.

Kurslitteratur och material

  • Kurslitteratur: Ta reda på vilken litteratur och vilka material som krävs. Dessa kan ofta köpas begagnat för att spara pengar.
  • Läs kursplan och schema: För att förbereda dig kan det vara bra att läsa igenom kursplanen och kolla schemat i förväg.

Socialt och nätverk

  • Introduktionsaktiviteter: Många utbildningsinstitutioner arrangerar introduktionsveckor eller "nollningar" för nya studenter. Dessa är ett utmärkt tillfälle att lära känna dina kurskamrater och universitetet.
  • Engagera dig: Överväg att engagera dig i studentlivet, exempelvis i studentkårer, föreningar eller klubbar. Det är ett bra sätt att träffa nya människor och bygga ett nätverk.

Omtanke om dig själv

  • Hälsan: Universitetsstudier kan vara krävande, så se till att ta hand om din hälsa, både fysiskt och mentalt.

Text: Rahma

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 mars 2024