Gå till innehåll

Verktygsfält

Konserverad korv på krismenyn

Exempelbild för nyhet

Niina Koivonen och Agneta Wallander serverade krismat på Mulltorp skola och förskola

Hur serverar man skollunch till ett hundratal barn när all el och vatten är borta? Det var temat på en krisövning i Mulltorp idag.

På fredagen under Beredskapsveckan rådde full aktivitet i köket på Mulltorp skola och förskola. Då gjorde kostenheten tillsammans med barn- och utbildningsförvaltningen en gemensam krisövning. Scenariot var att få fram lunch till ett hundratal elever, förskolebarn och personal utan tillgång till vare sig vatten eller el.

- Vi är skyldiga att tillhandahålla mat till förskolor, skolor och äldreomsorg även vid en kris. Vi är redan väl förberedda med väl utarbetade planer om det skulle bli en riktig kris, men det är bra att se så krisplanerna håller även i praktiken och därför passade vi på att göra den här övningen. Det är viktigt att i förväg se vad som eventuellt inte fungerar så att man inte står vid en kris och inte kan lösa saker som vi lätt hade kunnat se i förhand, säger Agneta Wallander, enhetschef på kostenheten.

Kall konserverad korv på menyn
Kocken Niina Koivonen och Agneta Wallander stod för maten och till lunch serverades en tunnbrödsrulle med tortillabröd, kall konserverad korv och gurkmajonnäs och till det fruktdryck eller mjölk med längre hållbarhet. Istället för grönsaker blev det ett äpple till efterrätt.

- Idag serverar vi vad köket kan förvara som inte kräver kyla. Det här är något som vi mycket väl skulle kunna ha förvarat i köken om både vattnet och elen skulle försvinna. De konserverade korvarna är producerade för att kunna ätas kalla, men vi märker nu att den vegetariska korven kräver tillagning för att bli bra. Där får vi tänka om och hitta ett bättre alternativ, säger Agneta.

Utvärdering ska göras
Maten åts med god aptit av barnen och den samlade bilden från dem var att det var toppen med korv till lunch, även om korven hade varit ännu godare om den var varm. Favoriten var att det för ovanlighetens skull serverades fruktdryck.

- Nu kommer vi att göra en utvärdering tillsammans med skolan för att höra barnens reaktioner på maten och vad vi kunde ha gjort bättre för att vara bättre förberedda. Kostenheten har också planer på att utrusta alla kök med en krislåda med pannlampor, radio med mera framöver, avslutar Agneta.

Kocken Niina lägger upp korv på ett fat.
Bild på tortillabröd, korv och andra tillbehör som serverades under skollunchen

Sidinformation

Senast uppdaterad:
29 september 2023