Gå till innehåll

Verktygsfält

Svinn ger guldkant för förskolebarn

Agneta Wallander, enhetschef på kostenheten på Vänersborgs kommun tar emot en låda av Christoffer Russo, ägare av ICA Älgen i Vargön.

Agneta Wallander, enhetschef på kostenheten på Vänersborgs kommun tar emot en låda av Christoffer Russo, ägare av ICA Älgen i Vargön.

Hur minskar vi på matsvinnet? I Vänersborg används överbliven frukt och grönt från en av de lokala ICA-butikerna i förskolans kök.

- Barnen får prova rätter som de annars inte skulle ha provat och butiken minskar sitt svinn och därigenom sin klimatpåverkan, säger Anna-Karin Svensson, kostchef på Vänersborgs kommun.

Nytt grepp i Vargön

Just nu pågår en förstudie i projektet ”Resurseffektiva och inkluderande kommuner genom industriell symbios”, näringslivsavdelningen driver och där kostenheten på Vänersborgs kommun har fått möjlighet att samverka med ICA Älgen i Vargön. Butiken har regelbundet varor som inte längre kan säljas i butiken, men som är fullt användbara att laga en måltid av. I stället för att slänga varorna, hämtas nu en låda med överbliven frukt och grönt några gånger i veckan av Hallebergs förskola som kan erbjuda barnen helt nya smaker och maträtter.

- Förskolekocken vet aldrig i förväg vad som är i utan får anpassa sig efter innehållet. Kocken har sedan fria händer att göra en maträtt eller en extra godsak till barnen. Det blir så klart en rolig utmaning för kocken att göra något spontant och för barnen blir det en guldkant utöver det vanliga, eftersom vi kan erbjuda mat som vi annars inte skulle kunna servera. Det blir en överraskning även till våra små matgäster, säger Anna-Karin Svensson, kostchef.

Christoffer Russo är ägare till ICA Älgen i Vargön och är nöjd med samarbetet.

- Jag avskyr att slänga mat och kan den i stället komma barnen på förskolan till gagn, ser vi det bara som en vinst.


Matsvinn i många led försvinner

På det här sättet minskas matsvinnet i många led. Anna-Karin Svensson poängterar att det maten som serveras är fullt ätlig.

- Det är inte gammal mat som vi ger barnen, utan det som är dåligt på grönsaken är kocken noga med att skära bort och slänga. Än så länge är det enbart frukt och grönt som vi tar in för att prova på hur det fungerar och det är viktigt att understryka att det här gör vi utöver det vanliga. Våra skol- och förskoleluncher är fortfarande inom ramen av upphandlade ramavtal med svenska, lokalproducerade och årstidsanpassade produkter. Det här ser vi som det lilla extra, det som vi inte hade kunnat servera med ordinarie resurser.

- Att kommunens verksamheter kan samverka med näringslivet där vi tillsammans tar ett grepp för att minska matsvinnet är välkommet. Ett lokalt företag hade behövt slänga fullt användbar mat, men här får i stället barnen i förskolan något extra. Det här är verkligen industriell symbios och går helt i linje med vårt arbete att hela kommunen ska vara en mer hållbar kommun, säger Benny Augustsson (S), kommunstyrelsens ordförande.


Fakta om projektet:

I projektet ”Resurseffektiva och inkluderande kommuner genom industriell symbios”, ingår Vänersborgs kommun tillsammans med kommunerna Bengtsfors och Lysekil och projektet syftar till att hitta hållbara arbetssätt inom industriell symbios. Bakom projektet står även Fyrbodals kommunalförbund, Chalmers Industriteknik och Formas (Forskningsrådet). Det finns ett stort behov i samhället av att använda resurser på ett mer effektivt och hållbart sätt. Projektet erbjuder kommunerna en samverkan med företag där ett företags restprodukter kan användas och återvinnas av ett annat företag eller en organisation.

För mer information, kontakta

Anna-Karin Svensson, kostchef på Vänersborgs kommun
Telefon: 0521-72 13 01,
E-post: annakarin.svensson@vanersborg.se

Gunbritt Reteike, näringslivsutvecklare på Vänersborgs kommun
Telefon: 0521-72 19 14
E-post: gun-britt.reteike@vanersborg.se

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 februari 2024