Gå till innehåll

Verktygsfält

Summering FrukostForum 15 februari

Det blev besöksrekord under årets första FrukostForum med drygt 180 anmälda, vilket visar att morgonens ämne om framtid, teknik, innovation och entreprenörskap engagerar.

Vad betyder egentligen ny teknik för näringslivet? Hur kan det underlätta och effektivisera verksamheten och kan det verkligen bidra till att man blir en attraktiv arbetsgivare?

Benny Augustsson, kommunstyrelsens ordförande, påtalade att det är en både spännande och nödvändig utveckling. För att kunna möta upp framtiden är det viktigt att företagen arbetar med teknik, digitalisering och innovationer.

Näringslivschef Sofia Jessen uppmuntrade till att kontakta Näringslivsavdelningen, som kan hjälpa till med kontaktvägar eller att kroka arm med andra aktörer.

Mia Dahlén, verksamhetsutvecklare för Forum Vänersborg, presenterade årets nyhet Dryck & Deli som arrangeras i Folkets Hus 1–2 mars. Hon slog även ett slag för 23 mars när Vänersborgsgalan går av stapeln i eventhallen på Quality Hotell.

Cornelia Sörman, utvecklingsledare på Vänersborgs kommun, presenterade årets Hållbarhetsvecka som pågår 18–24 maj. Då finns det möjlighet för alla att visa upp sitt fina hållbarhetsarbete som pågår inom olika verksamheter runt om i Vänersborgs kommun. Alla anmälda aktiviteter kommer samlas i programmet för Hållbarhetsveckan och marknadsföras i kommunen. Anmäl din aktivitet senast fredag 15:e mars, via följande länk: https://www.netigate.se/a/s.aspx?s=1195375X417210291X48487 Länk till annan webbplats.

Gunbritt Reteike, näringslivsutvecklare på Vänersborgs kommun berättade om en förstudie inom projektet Industriell symbios. Det handlar om hur ett nytt matsvinnsprojekt mellan kostenheten och ICA Älgen i Vargön, sätter guldkant på Hallebergs förskola.

IUC Väst AB, är en drivkraft inom tillverkningsindustrin i Fyrbodal, som fokuserar på att stärka företag genom expertis inom bland annat digitalisering och verksamhetsutveckling. Olle Söderqvist och Håkan Hellström, som båda är industriutvecklare med fokus på digitalisering, gästade FrukostForum och beskrev hur IUC Väst kan stötta företagen. 2012 startade IUC Väst och alla anställda har bakgrund inom industrin. De vänder sig till små och medelstora företag i Fyrbodal med omnejd, där stort fokus ligger på AI och integrerade affärssystem, men även produktionsfrågor, kompetensförsörjning och digitalisering.

IUC Väst hjälper till med att navigera, stöttar övergripande, coachar och guidar men företagen äger själva sin utvecklingsplan. AI är ett bra exempel, här kan IUC Väst hjälpa till med att sortera i frågorna och skapa en bred förståelse.

Brålanda Industri är ett fint exempel på företag som har fått god stöttning av IUC Väst. Här har man levererat produkter inom verkstadsindustrin i över 30 år, främst stålbyggnationer och legotillverkning, och använder sig numera av både traditionella och högteknologiska metoder. VD Dennis Kristensson berättade om deras satsningar på ny teknik och grön omställning.

När Dennis, som kommer från tech-industrin, anställdes som VD var ägardirektivet att modernisera bolaget och ta det in i framtiden. Genom digitalisering och automatisering, att effektivisera flöden, följa och mäta visuellt och mottot att allt går att utveckla har det skapats en konkurrenskraftig modell. För det finns en utmaning i kompetensförsörjningen och målet är inte att ha färre anställda utan att växa genom att effektivisera. Det är också en arbetsmiljöfråga att anställda kan använda en robot istället för att själva svetsa. Här har IUC Väst varit behjälpliga med att implementera system, utbilda personal och vara ett bollplank runt automatisering. För Dennis har det varit värdefullt att kunna balansera frågorna och fått möjlighet till studiebesök hos andra företag. Dennis är positivt överraskad över hur många företag i vårt område som är digitaliserade; marknaden och utvecklingen går fort fram, och företagen måste hänga med för att inte bli omkörda.

Grundare och numera styrelseordförande Sören Karlsson för Wiretronic berättade om deras arbete och hur fordonens komplexitet har utvecklats. Wiretronic har 65 anställda och levererar kablage och mekatroniklösningar inom fordon, försvar- och flygindustri runt om i världen. Som ingenjörsföretag levererar de i produktform och hjälper små fordonstillverkare från utvecklingsfas till serieproduktion.

Wiretronic är drivande i utvecklingen inom sitt område. Bland annat har ett omfattande forskningsprogram inom artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) under 7 års tid lett till flera patent och olika tillämpningsområden. Även här är kompetensförsörjningen en utmaning. För att underlätta rekryteringen av AI-ingenjörer har de ett nära samarbete med Chalmers.

Ung Företagsamhet utbildar unga inom entreprenörskap. Johan Sandahl, Regionchef för Ung Företagsamhet Fyrbodal, och skolinspiratör Nora Kärnestedt gästade FrukostForum. Ung företagsamhet ger unga möjlighet att tidigt utveckla sin företagsamhet och kreativitet och 2023 fick de utmärkelsen Årets samhällsaktör. I år är det rekord - över 1 000 elever driver ett UF-företag i Fyrbodal och det har visat sig att man som tidigare UF-företagare både har lättare att få jobb och att man i större utsträckning får en chefsposition. Några av framtidens entreprenörer var med på plats: En dag i taget UF som tagit fram en journalbok för att förebygga psykisk ohälsa och Spargris UF som erbjuder en tjänst med föreläsningar om privatekonomi för åk 4–6. 14 mars är det UF-mässa med 150 UF-företag på NOVA Arena i Trollhättan. Trenden är cirkulärt och hållbart, så missa inte det!

Sofia Jessen tackades av efter ett år som vikarierande näringslivschef och Jill Stor hälsades varmt välkommen tillbaka efter sin tjänstledighet. Konferencier Erik Torstensson gjorde ett elegant jobb med att guida oss genom denna morgon. Dessutom fanns kommunalråd och kommunala representanter på plats för att diskutera allt från bygglov till upphandling.

Välkommen att anmäla dig till nästa månads FrukostForum torsdag 14 mars: https://app.emarketeer.com/ext/form/entry.php?m=379278a9cda91510848aca6c92c96ebc99de57a&Origin=Direct Länk till annan webbplats.


 

 

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 mars 2024