Gå till innehåll

Verktygsfält

Vad är feriepraktik i Vänersborgs kommun?

Exempelbild för nyhet

Vänersborgs kommun erbjuder feriepraktik till unga som är bosatta i kommunen. Vi har tagit reda på vad feriepraktik innebär.

Genom kontakt med Hanna som är ansvarig arbetskonsult på Arbetsmarknadsenheten i Vänersborgs kommun, får vi en inblick i den spännande möjlighet till feriepraktik och vad den innebär för dig som är ung i kommunen.

En tidig inblick i arbetslivet

För många ungdomar är sommarlovet en tid för avkoppling, men för de som får en feriepraktikplats är det också en chans att lära sig om arbetslivet. Hanna berättar att syftet är att ge ungdomarna en första inblick i arbetslivet och locka dem till framtida arbete inom kommunen.

- Vi vill ge ungdomarna möjlighet att få en första bild av arbetslivet, en arbetslivserfarenhet, komma ut på en arbetsplats och testa på olika kommunala yrken, förklarar Hanna.

Feriepraktiken i Vänersborg är en möjlighet för unga att skapa värdefulla erfarenheter och lära sig mer om arbetslivet samtidigt som de bidrar till samhället. Det är ett sommaruppdrag med mening och en chans att växa och utvecklas!

Ansökan är öppen från den 1 till den 30 april.

Gå till ansökan om feriepraktik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Åldersgräns för feriepraktik

För att kunna söka feriepraktik måste du vara folkbokförd i Vänersborgs kommun och antingen i årskurs 9 på grundskolan eller i årskurs 1 eller 2 på gymnasiet.

Ersättning och arbetstid

Feriepraktiken erbjuder en ersättning på 60 kronor i timmen för ungdomar i årskurs 9 och 70 kronor i timmen för gymnasieelever i årskurs 1 och 2 samt äldre deltagare.

Arbetsdagarna sträcker sig vanligtvis mellan 6–8 timmar med minst en halvtimmes rast per dag. Under hela perioden praktiserar du maximalt 120 timmar.

Arbetsperioderna för sommaren 2024 är uppdelade i två perioder:

  • period 1 omfattar veckorna 25–28 (17 juni – 12 juli)
  • period 2 omfattar veckorna 29–32 (15 juli – 9 augusti)

Vad gör man på feriepraktiken?

Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilken plats du får. De kan innefatta allt från att vara med barn på förskola, till uppdrag inom äldreomsorg. Det finns även kreativa uppgifter inom kultur- och fritidsförvaltningen.

Platserna lottas ut med hjälp av det ansökningsprogram som används, feriebas, där önskad plats och period prioriteras. Välj därför de platser som du helst vill vara på.

Gå till ansökan om feriepraktik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När får man veta om man får en feriepraktikplats?

Besked om vilka som fått platser kommer i mitten på maj. De som erbjuds jobb får ett brev hem på posten, medan de som inte får något erbjudande i år får ett mejl till angiven e-postadress.

Över 160 ungdomar får chansen att delta varje år, men tyvärr kan det inte erbjudas plats till alla som söker.

Möjligheter efter genomförd feriepraktik

När det gäller möjlighet till fortsatt anställning eller praktik efter feriepraktiken är det upp till den verksamhet som tar emot.

- På en del platser kanske de kan ha praktik via skolan sedan och annan timanställning efteråt, förklarar Hanna.

Feriepraktiken är inte bara till nytta för din egna utvecklingen, utan också för samhället genom att erbjuda meningsfulla aktiviteter och erfarenhet för kommuninvånarna.

Text: Lisa och Yngve

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 april 2024