Gå till innehåll

Verktygsfält

Verktygsfält

Hbtqi+

Exempelbild för undersida

Vad betyder hbtqi+? Vilka stöd finns för mig som ung hbtqi-person?

Under mars 2024 står hbtqi+ i centrum i Vänersborgs kommun för att lyfta allas lika rätt i samhället.

Hbtqi+ är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter, och intersexpersoner.

Homosexuell och bisexuell handlar om sexuell läggning, alltså vem man blir kär i eller attraherad av. Som homosexuell blir man kär i och attraherad av personer av samma kön som en själv. Som bisexuell blir man kär i och attraherad av personer oavsett kön.

Trans handlar om könsidentitet och hur man uttrycker sitt kön. Många transpersoner identifierar sig inte med det kön man tilldelades vid födseln. Trans har inget med sexualitet att göra utan handlar om vilket kön man själv har eller hur man uttrycker det.

Queer handlar om queer som identitet, att vara queer. Det innebär att på något sätt bryta mot normer kring kön, sexualitet och/eller relationer, exempelvis genom att vara transperson, ha en icke-monogam relation eller att skaffa barn med en vän istället för en kärlekspartner.

Intersexperson kan en person kalla sig som har en intersexvariation. Intersexvariationer är ett medfött tillstånd i vilket könskromosomerna, könskörtlarna (testiklar eller äggstockar) eller könsorganens utveckling är atypisk. Det går att vara intersex och man, kvinna eller något annat.

+ står för andra identiteter och sexuella läggningar - för det finns många olika varianter. Exempelvis demisexuell, pansexuell, agender, genderqueer, genderfluid, panromantisk.

Ibland används även begreppet hbtqia+, där A står för asexuell. Det är en person som i perioder eller alltid är ointresserad av sexuellt umgänge med andra människor.

Källa: RFSL.

Många tips på umo.se

Det finns flera stödställen som du kan ringa, mejla eller chatta med om du har frågor om sexuell identitet eller hbtqi. Du kan oftast vara anonym. En del har öppet dygnet runt, andra några timmar i veckan.

Listan hittar du på umo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

RFSL Ungdom för dina rättigheter

RFSL Ungdom är en rättighetsbaserad medlemsrörelse för unga hbtqia-personers självbestämmanderätt.

Den närmaste lokalföreningen finns i Göteborg, men på webbsidan finns en hel del tips, information och stöd.

Gå till RFSL Ungdom Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kulturverksamheten Timjan arrangerar Mötesplats hbtqi för dig som är ung i Vänersborg.

Mötesplatsen är en plats för dig som identifierar dig inom hbtqia+ och är i åldrarna 13-25 år. På mötesplatsen umgås man, fikar och gör olika aktiviteter. Ledaren för hbtqi-mötesplatsen är en person från communityt.

Mötesplatsen är anonymt vilket innebär att vi som arbetar på Timjan inte berättar för någon om du har varit och besökt mötesplatsen.

För mer information samt plats

För att få information om nästa träff kan du skriva till kontot @hbtqvanersborg på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller prata med personalen på Timjan

Läs mer om Timjan

Sidinformation

Senast uppdaterad:
1 mars 2024