Gå till innehåll

Verktygsfält

Elektronisk handel

Elektronisk handel, e-handel, är kommunens sätt att göra inköp, beställningar och ta emot fakturor elektroniskt.

Systemet med e-handel infördes i Vänersborgs kommun 2002. Det innebär att de företag och leverantörer som har ramavtal med kommunen ska ha möjlighet att ta emot elektroniska ordrar och skicka elektroniska fakturor.

Vänersborgs kommun erbjuder flera olika lösningar för detta till sina leverantörer. Ett enkelt sätt är en anslutning där order skickas med e-postmeddelanden och kostnadsfri tillgång till en webbportal, där leverantören kan skapa en elektronisk faktura. Vilken lösning som efterfrågas framgår redan vid upphandlingen av aktuell vara eller tjänst.

Det e-handelssystem som Vänersborgs kommun idag använder dig av är Marknadsplatsen från CGI.

Hjälper oss följa avtalen

E-handel resulterar i hög avtalstrohet då kommunens anställda lotsas att beställa från leverantörer som har ramavtal med kommunen. Alla dessa leverantörer är samlade i e-handelssystemet och det gör det lättare för beställarna att hitta rätt leverantör och rätt pris.

Systemet ger också underlag för statistik över vad som inhandlas i kommunen samt vilka inköpsbehov som finns. För leverantörernas och företagens del ger e-handelssystemet möjlighet till ett elektroniskt skyltfönster, där varor och tjänster kan visas upp på ett attraktivt sätt med bilder och bra sökord.

Ej uppkopplad?

Vi ser gärna att du som avtalsleverantör kopplar upp dig elektroniskt. Vill du veta mer om kommunens e-handel, kontakta upphandlingsavdelningen.

Vad innefattar egentligen begreppet "elektronisk handel"? Här hittar du en definition.

"Elektronisk handel innebär att köpare och säljare utbyter affärsinformation - som t.ex. order, leveransavisering och faktura - elektroniskt, och att informationen hanteras automatiskt i parternas affärssystem."

Elektronisk handel minskar kostnaderna

Vid elektronisk handel skickar köpare och säljare affärsinformation elektroniskt till varandra istället för att skicka till exempel order och faktura på papper. Det innebär att köparen och säljarens affärssystem kommunicerar direkt med varandra så att mottagaren läser in informationen automatiskt i sitt system. Det manuella arbetet minskar väsentligt, vilket sparar tid och pengar.

Det finns många fördelar med att införa elektronisk handel:

  • Lägre kostnader då mängden manuellt arbete reduceras
  • Säkerhet att information är rätt med automatisk matchning
  • Kortare ledtider när tiden för administration minskar
  • Större säkerhet eftersom risken för felskrivningar minskar.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 november 2022